TÜRKİYE"de bedava kömür dağıtımı gündemdeki yerini korurken, şimdi de beyaz eşya dağıtımına başlandı. Tunceli"de Valilik tarafından tespit edilen 3 bin 300 aileye dağıtılmak üzere hazırlanan beyaz eşya, kamyonlarla kente getirildi.

Dağıtıma ise ilk olarak CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in memleketi Nazimiye İlçesi'nden başlandı. Nazimiye'de uygun bir yer bulunamadığı için, 5 TIR dolusu beyaz eşyanın depolandığı Nazimiye Spor Salonu, fabrika deposuna döndü.

Tunceli Valiliği ile bağlı 7 ilçe kaymakamlarının düzenlediği "Her eve bir beyaz eşya" projesi kapsamında, saptanan 3 bin 300 aileye dağıtılacak beyaz eşya, kamyon ve TIR'larla kente getirilmeye başlandı. Dağıtıma, Tunceli"nin en küçük ilçesi olan 2 bin 900 nüfuslu Nazimiye İlçesi'nden başlandı.

Nazimiye İlçesi'ne gönderilen 5 TIR dolusu buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, bilgisayar, şofben ve halı ile mobilya malzemesi, konulacak yer bulunamayınca Nazimiye Spor Salonu'na depolandı. Beyaz eşya yüklü TIR'ların ilçeye gelişi sırasında karlı yollarda rahat yol alabilmesi için, karayollarına ait bir iş makinası eşlik ederek yolları kardan temizledi.

KILIÇDAROĞLU VE GENÇ'İN İLÇESİ

Nazimiye İlçesi nüfus bakımından Tunceli"nin en küçük ilçesi olmasına rağmen, beyaz eşya dağıtımında en büyük payı alması ise dikkat çekti. Nazimiye dışındaki Tunceli"nin diğer 6 ilçesine beyaz eşya için ortalama 250- 300 bin TL ödenek ayrılmasına rağmen Nazimiye ilçesine 1 milyon liradan fazla ödenek ayrıldığı ileri sürüldü. Beyaz eşyanın yığıldığı Kapalı Spor salonundaki görüntü, beyaz eşya fabrikalarının depolarını anımsattı.

Son dönemlerde AKP"ye karşı yolsuzluk dosyalarını ortaya çıkaran CHP"nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile AKP"ye karşı
en sert muhalefeti yapan Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç"in Nazimiyeli olması nedeniyle, AKP"nin bu ilçede belediye başkanlığını kazanmak için yoğun çaba sarf ettiği öne sürüldü.

CHP İL BAŞKANI: SEÇİM RÜŞVETİ

CHP Tunceli İl Başkanı Cemal Özarslan, AKP'nin özellikle Kemal Kılıçdaroğlu"nun doğum yeri olan Nazimiye"de seçimi kazanmak ve oylarını büyük ölçüde artırmak istediği için böyle bir yönteme başvurduğunu iddia ederek şunları söyledi:

“Biz CHP il örgütü olarak daha önce de açıklamıştık, bu beyaz eşya dağıtımı kesinlikle bir seçim rüşveti ve yatırımıdır. Bu halk yıllardır yoksullukla mücadele ediyor, ama onuruyla yaşamaya da devam ediyor. Seçim gelip kapıya dayandı ve insanlara 5 milyon TL değerinde beyaz eşya dağıtılıyor. Kimse bunun seçim rüşveti olmadığını iddia edemez. Özellikle Nazimiye İlçesi'ne ağırlık verilerek ilçe merkezine ve köylere TIR ve kamyonlar dolusu beyaz eşya gönderilmesinin tek nedeni ise, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayımızın bu ilçe doğumlu olmasıdır. Ayrıca Bağımsız milletvekili Kamer Genç de bu ilçe doğumlu ve akrabaları bu ilçede oturuyor hala. AKP bu ilçede seçimleri kazanarak ve oylarını artırarak Kemal Kılıçdaroğlu"na mesaj vermek istiyor. Bu nedenle özellikle Nazimiye İlçesi üzerinde büyük oyunlar oynanıyor. Ben halkımıza sesleniyorum bunlar onların ödediği vergiler ile alınmıştır. Beyaz eşyayı alsınlar ancak AKP"ye oy vermesinler. Bu yöntemle insanlarımızı asla kandıramazlar. Tunceli insanı bir beyaz eşyaya oyunu asla satmaz.”

"ZENGİNLERE VERİLİYOR" İDDİASI

Nazimiye İlçesi'nde beyaz eşya yardımından yararlanamayanlar ise Kaymakamlığa tepki gösterdi. Yoksul olduğunu ve evinde hiç bir beyaz eşya bulunmadığını belirten Hıdır Kazar tepkisini şöyle dile getirdi:

“Şimdiye kadar biz böyle şey görmedik. Evet yardım geliyordu ama böyle yardım gelmiyordu. Beyaz eşya yoksullara değil zenginlere veriliyor. Bu yıl hiçbir partiye oy vermeyeceğim. Kaymakamın yanına gittim. "Adam gönderdim ihtiyaç sahiplerini yazmışlar" dedi. Ama benim evime kimse gelmedi. Hala evimde siyah beyaz televiziyon var. Eğer yardım alsaydım bile AKP"ye oy vermezdim. Eskiden böyle yardımlar yoktu şimdi oldu, bu seçim yardımıdır.”


HÜRRİYET