Ancak, Samsun Bafra'ya bağlı Doğanca beldesinde yaşayan Elver ailesi, su için kazdıkları kuyuda doğalgaz buldu. Yetkililerin 'en fazla 3 yıl sonra biter' dediği gazı, su borularıyla evine taşıyan aile, 18 yıldır ısınma ve mutfak ihtiyaçlarını gideriyor. Bölgede petrol türevlerinin olabileceğine dikkat çeken Ondokuz Mayıs Üniversitesi Makine Mühendisliği Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydın Durmuş, gazın incelenip rapor hazırlanması gerektiğini söylüyor.

Samsun'un Bafra ilçesi Doğanca beldesinde evlerinin önünde su bulmak için kazdıkları kuyudan doğalgaz çıkan Elver ailesi, 18 yıldır doğalgaz kullanıyor. Buldukları doğalgazı basit yöntemlerle evlerine taşıyan aile, ısınma ve mutfaktaki gaz ihtiyaçlarını buradan karşılıyor. Yetkililerin 'en fazla 3 yıl sonra biter' dedikleri gaz, 18 yıldır ailenin ihtiyaçlarını gidermeye yetiyor. Açtıkları kuyuyu depoya çeviren aile, kuyudan eve gaz akışını su borusu ile sağlıyor. Kendilerinden sonra birkaç hanede daha bu tür kuyular açıldığını ve bu kuyulardan da gaz çıktığını ifade eden Nuri Elver, "Biz bu gazı bulduğumuzda yetkililer bize bu gazın en fazla 3 yıl yeteceğini ve bunun metan gazı olduğunu belirttiler. Fakat biz hiç aralıksız bu gazı 18 yıldır kullanıyoruz." diye konuştu.

Çıkan gazın yüzde 70 metan, etan, propandan oluşan bir doğalgaz olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Makine Mühendisliği Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydın Durmuş, "Bir de bölgede çıkan gazın metan gazı olduğunu iddia edenler var. Metan gazının oluşması için bölgede çöp depolama alanı olması gerekir. Hâlbuki o bölgenin yakınında veya uzağında bir çöp depolama yeri yok. Burada çıkan doğalgazdır ve insanlar üzerinde herhangi bir zararlı zehirleyici bir tarafı yoktur." dedi. Durmuş, doğalgazın çıktığı yerde petrol türevlerinin de olabileceğine dikkat çekti.

ZAMAN