Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı"nca çeşitli kurumlarla gerçekleştirilen bir çalışmada Türkiye"de ilkokul çağındaki çocukların yüzde 28"inin fazla kilolu olduğu ortaya çıktı. Bu araştırmayı obezitenin en yüksek olduğu ABD"de 5 yıl bu konuda çalışan İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Haydar Özpınar VATAN"a yorumladı. Prof. Dr. Özpınar obezitede ABD"yi geçtiğimizi söyledi. Prof. Dr. Haydar Özpınar araştırma sonuçları ve yapılması gerekenleri şu şekilde açıkladı:

“ABD"de oran yüzde 25”

“Ben 5 yıl boyunca California Davis Üniversitesi"nde gıda ve beslenme üzerine çalıştım. Dünyada en çok obez ABD"de. ABD"de de özellikle maddi durumu iyi olmayan, bilinçli beslenmeyen sebeplerden genetik faktörlerin etkisiyle ilkokul yaşındaki çocukların yüzde 25"i obez. Akdeniz Üniversitesi"nin araştırmasında aynı oran bizde yüzde 28 olarak çıkmış yani ilkokul yaşındaki çocukların obezite oranında ABD"yi geçmiş durumdayız.”

Yağ hücresi ölmüyor

“İnsan vücudunda ölmeyen tek hücre yağ hücresidir. Bu hücrelerin sayısı obeziteyle birlikte sürekli artıyor. Bu yağlar tabaka halinde bir çeper oluşturuyor ve kendiliğinden iştahı sürekli arttıran hormon salgılamaya başlıyorlar. Zayıflama diyetleriyle bir miktar bu hücrelerin önüne geçilebiliyor ancak diyetten vazgeçildiği anda hücreler çok hızlı çoğaldığı için 1 hafta içinde bu kilo geri alınıyor. Ancak uzun süreli ve spor aktiviteleriyle desteklenen rejimlerde bu hücreler yok olabiliyor. Çocuk yaşta obezite daha da tehlikeli. Ekmek, karbonhidrat, şeker gibi yağ yapacak besinlere yönelmemiz sonucunda henüz gelişme çağında olan çocuklarımız da hızla obez oluyorlar. Çocukların harcadığı enerji oranında ve kalorisi ayarlanmış dengeli bir beslenme programının okullarda uygulanması gerekir.”