Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Doğan Erdoğan, Doç. Dr. Mehmet Özaydın ve Doç. Dr. Abdullah Doğan düzenledikleri basın toplantısında, operasyonda uyguladıkları yeni yöntemler konusunda bilgi verdi.
Hastanelerinde uygulanmaya başlanan kalp deliklerinin kapatılması yöntemi sayesinde kalp deliklerini hiç bir cerrahi müdahaleye gerek duymadan, ameliyatsız kapatabildiklerini belirten Doç. Dr. Erdoğan, hastanın bir gün içinde taburcu edildiğini söyledi.
Dört hasta üzerinde uyguladıkları yöntemin başarıyla sonuçlandığına işaret eden Erdoğan, şu bilgileri verdi:
''Kalbin iki kulakçığı arasındaki deliği, cerrahi müdahaleye gerek kalmaksızın, toplardamardan girip kapatılması işlemini gerçekleştirdik. Göller Bölgesi'nde ilk kez bizim merkezimizde dört hasta üzerinde yapıldı. İlk işlem olması dolayısıyla bu konuda yurt dışı deneyimi olan Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Gökdemir başkanlığında ameliyatı gerçekleştirdik. Başarılı sonuca ulaştık. Bundan sonra da bu yöntemi uygulamaya devam edeceğiz.''
Kalp deliklerini kapatmak için yapılan cerrahi müdahalelerin hasta açısından riskli olduğuna dikkati çeken Erdoğan, bu yöntemde riskin daha az olduğunu bildirdi. Açık ameliyatta gelişen istenmeyen olayların bu sistemle yaşanmadığını belirten Doç. Dr. Doğan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hasta, deliğin kapatılması için açık kalp cerrahisine gidiyor. Cerrahi operasyon sonrası sorunlar yaşayabiliyor. Hastanede yatış süresi, hastanın normal fonksiyonlarına dönme süresi uzun zaman alıyor. Anesteziye bağlı birtakım komplikasyonların gelişme ihtimali bulunuyor. Bu işlemde komplikasyon oranı çok düşük. Hasta işlem yapıldığının ertesi günü sağlıklı bir şekilde eve gitme imkanına sahip oluyor. 3 ile 6 ay arasında kan sulandırıcı ilaç kullandıktan sonrada kontrollerde herhangi bir sorun olmuyorsa hayatına normal şekilde devam edebiliyor.''
Kalbi delik hastaların nefes darlığı ve çarpıntı gibi şikayetler yaşadığını kaydeden Erdoğan, bu tür rahatsızlığı bulunan kişilerin mutlaka hastanelere başvurmaları gerektiğini söyledi.
''ŞEMSİYE'' ADI VERİLEN MEDİKAL PARÇA KULLANILIYOR
Yöntemin ''şemsiye'' adı verilen medikal bir parçayla yapıldığını bildiren Doç. Dr. Mehmet Özaydın, şunları kaydetti:
''Bacaktaki toplardamardan vücuda girerek, kalbin sağ tarafına ulaşıyoruz. Sağ tarafından bir kateterle sol tarafına geçip, daha sonra o cihazı kateterin içerisine gönderip önce sol taraftaki medikal bir cihaz olan şemsiyenin bir nevi sol taraftaki kısmını açıyoruz. Onu defekt olan bölgeye iyice yanaştırıp, daha sonra sağ taraftakini açıp, bu esnada da ekokardiyografi denen boğazdan görüntüleme işlemiyle de o defekte tam olarak oturup oturmadığını kontrol ediyoruz. Cihazı serbestleştirip, ekipmanımızı geri çekip işlemimize son veriyoruz. İşlem hazırlık aşamasıyla birlikte yarım saatte bitiyor.''
Uygulamanın gerçekleştirildiği dört hastadan biri olan 28 yaşındaki Saniye Meşinci, kalbinin delik olduğunu öğrendiğinde çok korktuğunu anlattı. Nefes darlığı şikayetiyle hastaneye başvurduğunda kalbinin delik olduğunu öğrendiğini kaydeden Meşinci, ''Ameliyat öneriyorlardı bu da beni korkuttu. Bu yöntemle dün öğleden sonra operasyonu yaptılar, bugün dolaşabiliyorum'' dedi.
18 yaşındaki Atila Peynirci de, spor yaparken çok çabuk yorulduğunu ve bu nedenle hastaneye başvurduğunu belirterek, ''Hastanede kalbimin delik olduğunu söylediler ve geliştirdikleri bir operasyonu uygulayacaklarını söylediler. Dün ameliyat oldum ve bugün sağlığıma kavuştum'' diye konuştu.
AMELİYATSIZ FARKLI BİR YÖNTEM DAHA
Doç. Dr. Abdullah Doğan da, daha önce 2000-2002 yıllarında gerçekleştirdikleri ancak paket programlar nedeniyle birkaç yıl ara verdikleri mitral kapak hastalıklarında darlık durumunda mitral kapağın balonla genişletilmesi uygulamasını yeniden gerçekleştirmeye başladıklarını söyledi.
Üç hastanın bu yöntem ile sağlığına kavuştuğunu kaydeden Doç. Dr. Doğan, uygulama hakkında şu bilgileri verdi:
''Bu işlem belli merkezlerde yapılıyor. Kasık toplardamarından girilerek kalbin sağ tarafına ulaşılıyor. Oradan mitral kapağa balonla geçiliyor ve mitral kapak balonla genişletilerek işleme son veriliyor. İşlemin komplikasyon oranı tecrübeli ellerde oldukça düşük. Hasta açık ameliyatlardan kurtulmuş oluyor. İşlem başarılı şekilde yapıldıktan sonra hastalara büyük konfor sağlıyor. Bu uygulamaya romatizmal hastalığa bağlı mitral kapakta darlık gelişmesi ve bu darlığın balonla genişletilmesi işlemi diyoruz.''
Balonlu yöntemle gelişme olmadığı takdirde hastaların ameliyata alındığını belirten Doğan, her kapağın genişletilemediğini, kapak yapısının balonla genişletilmeye uygun olması gerektiğini söyledi.
Bu rahatsızlığa Isparta'da da sıkça rastlanıldığına dikkati çeken Doç. Dr. Abdullah Doğan, ''Genelde doğu illerinde bu tür romatizmal rahatsızlıklar yaygındır. Isparta batıda bulunmasına rağmen bu hastalık oldukça yaygın bir şekilde seyrediyor'' diye konuştu.
Bu yöntemle sağlığına kavuşan 53 yaşındaki Mehmet Toker de, uygulamadan son derece memnun olduğunu belirtti. Akşam operasyon geçirdiğini, bugün yürümeye başladığını bildiren Toker, herhangi bir sıkıntısı olmadığını ve kendini iyi hissettiğini söyledi.