Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Gürbüz Akçay, ameliyat öncesi hazırlık için hastaların bilgi alma haklarının olduğunu ve işlemle ilgili hekimlerinden cerrahi işlem öncesi alınması gereken ilaç, ameliyat öncesi bir şeyler yenilip yenilemeyeceği, ojesiz gelinip gelinemeyeceği, tırnakların kesilip kesilmemesi gibi konularda bilgi alması gerektiğini söyledi.

Anesteziyoloji ve Reaminasyon Uzmanı Dr. Hakan Doğan ise, ameliyata giderken evden ayrılmadan önce yapılması gerekenler olduğunu söyledi. Doğan, evden ayrılırken duş alınması ve saçların yıkanması, makyaj yapılmaması, değerli eşya ve paraların götürülmemesi, cerrahi işlem öncesi imzalanacak formun iyi okunması gerektiğini ifade etti.

Cerrahi işlem öncesinde operasyon bölgesinin sağlık çalışanları tarafından işaretlenebileceğini, bu işaretin doğru tarafta olduğundan emin olunması gerektiğini kaydeden Dr.Doğan, "Eğer bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız yardım isteyin. Uyanık iken işaretlemenin yapılmasını sağlayın. Eğer uyanık değilken işaretleme yapılacaksa, refakatçinin işaretlemeye şahit olmasını sağlayın" dedi.

Cerrahi işlem sonrasında doktor ve hemşireye ağrı düzeyinin mutlaka söylenmesi, yeni bir ilaç alındığında ilaçla ilgili bilgi alınması gerektiğini belirten Dr. Doğan, seyahat, egzersiz, çalışma aktiviteleri gibi gündelik işler için doktorla görüşülmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.