23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı TBMM Başkanı Köksal Toptan ve beraberindeki heyetin Anıtkabir'i ziyaretiyle başladı. Ancak Başbakan Erdoğan, CHP Lideri Baykal ve MHP Lideri Bahçeli'nin aralarındaki siyasi gerilimi törene yansıtmaları dikkatlerden kaçmadı. Liderler çocukların ve ülkenin en büyük bayramında birbirlerinin suratına bile bakmadı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan ve beraberindeki devlet protokolü, Anıtkabir'i ziyaret etti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'de tören düzenlendi.

Törene TBMM Başkanı Toptan'ın yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bakanlar Kurulu üyeleri ve çok sayıda milletvekili katıldı. Ancak liderler tören sırasında birbirlerinden uzak durdu ve hiç konuşmadı. Siyasilerin aralarındaki gerilimi, çocukların en mutlu gününe yansıtması dikkati çekti.

Toptan, üzerinde “TBMM Başkanı” yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelengi Atatürk'ün mozolesine koydu. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

VAN´DA DTP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI İLK RESMİ TÖRENE KATILMADI

Van'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yapılan çelenk koyma törenine, DTP'li Belediye Başkanı Bekir Kaya katılmadı. Törende belediyenin ismi okunmazken, protokolün arkasına bırakılan belediye çelenginin başında da 2 zabıta memuru tören sonuna kadar bekledi.

Törenler sabah saat 09.00'da Valilik önündeki Atatürk anıtına çelenklerin bırakılmasıyla başladı. Törene Vali Özdemir Çakacak, 6. Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Memduh Akbilen, resmi kurum amirleri ve sivil toplum örgütleri katılırken, DTP'li Belediye Başkanı Bekir Kaya katılmadı. Valilik çelenginin bırakılmasının ardından sunumda belediyenin ismi okunmazken, belediyeye ait çelenk protokolün arka tarafına götürüldü. Tören sonuna kadar protokolün arkasında bekleyen çelengin başında 2 zabıta memuru da nöbet tuttu.

İzmir Barosu, Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı´na çelenk koyma programında protokoldeki sırasının genelge ile 6´dan 13´e alınmasına tepki gösterdi. Çelengini tören sonunda koyan İzmir Baro Başkanı Özdemir Sökmen, ``Protokol meraklısı değiliz ancak hukuka görülen bu revayı kabul etmiyoruz'' dedi.

ÇOCUK BAYRAMINDA PROTOKOL KRİZİ

Dünyada çocukların sahip olduğu tek bayram olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları İzmir´de coşkuyla başladı. Ancak İzmir Barosu, Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı´na çelenk koyma programında protokoldeki sırasının genelge ile 6´dan 13´e alınmasına tepki gösterdi. Çelengini tören sonunda koyan İzmir Baro Başkanı Özdemir Sökmen, ``Protokol meraklısı değiliz ancak hukuka görülen bu revayı kabul etmiyoruz'' dedi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları, Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı´na çelenk sunma töreni ile başladı. Törene İzmir Valisi Cahit Kıraç ve çocuk Vali Merve Bodugöz, Ege Ordu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve çocuk Orgeneral Efe Elmasoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve çocuk Başkan Bahar Yılmaz´ın yanısıra eski İzmir milletvekilleri CHP´li Türkan Miçooğulları, Muharrem Toprak, siyasi partilerin il başkanları, üniversite rektörleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Çelenk koyma törenlerinde yaşanan protokol krizi, bayrama gölge düşürdü. Sunucunun adları anons etmesiyle Anıt´a çelenk koyup, saygı selamında bulunulan programda sunucu, ``İzmir Baro Başkanlığı'' dediğinde Baro yönetim kurulu, harekete geçmedi. Adları ikinci kez anons edildiğinde de Başkan Özdemir Sökmen bulunduğu yerden bağırarak, ``Biz çelengimizi tören sonunda koyacağız'' dedi. Tören İzmir Valisi Cahit Kıraç´ın Anıt Şeref Defteri´ni imzalaması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı´nın okunması ile sona erdi. Tören bittikten sonra Anıt´a çelenk koyarak, saygı selamında bulunan Sökmen ve avukatlar, protokol sıralarının 6´dan 13´e alınmasına tepki gösterdi. Sökmen, Avukatlık Yasası´nın 76/3. maddesine göre protokolde baroların İl Cumhuriyet Başsavcılığı´nın yanında yer alacağını belirterek, İçişleri Bakanlığı´nın dört ay önce yayınladığı genelge ile baroların protokoldeki yerinin değiştirildiğini, baroların üniversite rektörlerinden sonra geldiğini dile getirerek, şunları söyledi:

``Bizi üniversitelerden bile sona attılar. Hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı bizim için olmazsa olmazdır. Protokol meraklısı değiliz. Sıranın şurda, burda olmasının da hiçbir önemi yok. Ancak madem yasada böyle yazılmış `başsavcının yanıdır' denmiş üniversitelerden sonra demek anlamına gelmiyor. Bunu İzmir Valisi Cahit Kıraç´la da görüştük. `Genelge var birşey yapamam' deyince bu şekilde eylem koymayı uygun gördük. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı´nda böyle bir eylem yapmak istemezdik. Ama bizim bayrama, ulusal egemenliğe ve Atatürk´e saygımız sonsuz. Ancak hukuka görülen bu revayı kabul etmiyoruz. Yanımızda Yalova Baro Başkanı var. Orada böyle bir uygulama olmamış. Birkaç Baro Başkanı ile görüştük.

Onlar da aynı şeyi söylediler. O zaman İzmir´de neden böyle bir uygulama yapılıyor. Genelgeler kanunun üstünde olamaz. Kanun varsa ona uyulacak. Haklı olduğumuz inancındayız. Bu eylemimizi arkadaşlar uygun görsün. Bu olayı da en kısa zamanda İdare Mahkemesi´ne, Danıştay´a dava açacağız. Bunun mutlaka değişmesi lazım. Baroların yeri neresiyse protokolde de öyle olmalı.''

19 MAYIS STADI"NDA TÖREN

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı nedeniyle Ankara 19 Mayıs Stadı"nda düzenlenen tören başladı.

Törene Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile diğer ilgililer, vatandaş ve öğrenciler katıldı.

İstiklal marşının söylenmesiyle başlayan törende çocuk korolarının ardından öğrenci andı okundu. Milli Eğitim Bakanı Çelik, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, çocukların 23 Nisan Bayramını kutladı, çocuk bayramının dünya barışı üzerindeki önemine dikkati çekti. Eğitim camiası olarak, yollarına devam edeceklerini vurgulayan Çelik, 23 Nisan"ın iki özelliği olduğunu söyledi. 23 Nisan"ın milli egemenlik ve yeryüzünde çocuklara armağan edilen tek bayram olduğuna işaret eden Çelik, “Millet iradesi Meclis tarafından temsil edilmektedir. Ne yazık ki milletin iradesine zaman zaman müdahale edilmiştir. Ancak demokrasimiz yoluna devam etmektedir” dedi.

Çelik"in konuşmasının ardından tören geçişi ve öğrencilerin gösterilerini sunmasıyla tören devam ediyor.

23 Nisan dolayısıyla siyasiler mesaj yayımladı. İşte siyasilerin mesajları

CUMHURBAŞKANI GÜL

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin milli iradenin tecelligahı, demokratik rejimin kalbi, tüm
sorunların çözüm merkezi olduğunu belirterek, “Türkiye tüm sorunlarını derinliğine tartışarak, demokrasi ve hukukun üstünlüğü çerçevesi içerisinde aşacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Başbakan Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Aziz milletimizin istiklal mücadelesindeki büyük azim ve kararlılığı, bugün de muasır medeniyetler seviyesinin ötesine geçme yolunda verdiğimiz istikbal mücadelesinin en güçlü ilham kaynağıdır” dedi.

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı.

23 Nisan 1920 tarihinin, sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış tarihi değil, aynı zamanda millet egemenliğine dayanan Türk demokrasisi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı gün olduğunu vurgulayan Erdoğan, “milli egemenlik” kavramının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin demokratik meşruiyet temelinde kurulduğunun en açık ifadesi olduğunu belirtti.

TBMM BAŞKANI TOPTAN

TBMM Başkanı Köksal Toptan, TBMM'nin, bundan sonra da Cumhuriyetin 100. yıl vizyonuna yakışır önemli hizmetler yapacağını ve demokrasinin daha da kökleşmesinde en büyük güç kaynağı olacağını bildirdi.

Toptan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Milli iradenin hayat bulduğu TBMM'nin açılışının 89. yıldönümünü büyük bir coşku ve gururla kutladıklarını belirten Toptan, “TBMM, 89 yıl önce bugün açılarak, milli mücadelemizi başarıya ulaştırmış ve milletimizin başının eğdirilemeyeceğini bir kez daha bütün dünyaya göstermiştir” dedi.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NDAN AFİŞ

Genelkurmay Başkanlığı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla 5 afiş hazırlattı.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesindeki afişlerde, Atatürk ve çocuklara ait fotoğraflar bulunuyor.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI GÖKÇEK

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Gölbaşı Erken Başarı İlköğretim Okulu öğrencilerini makamında kabul eden Gökçek, koltuğunu Can Ildız adlı öğrenciye bıraktı.

BBP GENEL BAŞKANI TOPÇU

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, “TBMM'nin bugün de demokrasinin, milli bağımsızlığın, devletin ülkesi ve milleti ile birlik ve beraberliğinin, aydınlık yarınların sarsılmaz güvencesi olduğunu” belirtti.

Topçu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, TBMM'nin milli iradenin kalesi olduğunu vurguladı.
Bu kalenin korunması ve güçlendirilmesinin Türk milletinin hürriyet ve istiklaline olan sadakat ve inancının bir gereği olduğunu belirten Topçu, mesajında şunları kaydetti:

“TBMM, bugün de demokrasimizin, milli bağımsızlığımızın, devletimizin ülkesi ve milleti ile birlik ve beraberliğinin, aydınlık yarınlarımızın sarsılmaz güvencesidir."

TÜRK EĞİTİM SEN GENEL BAŞKANI KONCUK

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın, dünya çocukları arasında dostluk, kardeşlik ve sevgi bağlarının pekiştirilmesine katkı sağladığını belirtti.

Koncuk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, TBMM'nin 89. kuruluş yıl dönümünün kutlanacağını anımsattı.

DSP GENEL BAŞKAN VEKİLİ SAFFET BAŞARAN

DSP Genel Başkan Vekili Saffet Başaran, “en zor koşullarda bile ülkenin ve ulusun kurtuluşu için eşsiz zaferler kazanan TBMM'nin, ulusal egemenliğin, Atatürk ilke ve devrimlerinin, laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin temel güvencesi olduğunu” bildirdi.

Başaran, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, çocukların uygarlığın tüm olanaklarından yararlanılarak en iyi biçimde yetişmesi için gösterilen çabaların aydınlık yarınların kurulmasıyla eşdeğer olduğunu vurguladı.

GALATASARAY KULÜBÜ, KUTLAMA MESAJI YAYINLADI

Galatasaray Kulübü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle kutlama mesajı yayınladı. Sarı-kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Milletimizin kendi geleceğini inşa etme çabasının en somut örneği olan TBMM'nin açılışının 89. yıldönümünü coşku ve kıvanç içinde kutluyoruz.

Ulu Önder Atatürk'ün çocuklarımıza armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm ulusumuza kutlu olsun.”

HAK-İŞ KONFEDERASYONU YÖNETİM KURULU

Hak-İş Konfederasyonu Yönetim Kurulu, “kayıtlı, şartlı, sınırlı, sorumlu bir egemenlik anlayışının, cumhuriyetin ve demokrasinin geldiği düzey bakımından kabul edilemeyeceği” bildirildi.

Konfederasyonun 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun ve demokratik parlamenter sisteme geçişin 89. yıl dönümünü kutlandı.

AKP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AYALAN

AKP Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan, “Dün olduğu gibi bugün de millet iradesinin tecelli ettiği yegane kurum olan TBMM, ülke bütünlüğümüzün garantisidir” dedi.

Ayalan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yayımladığı kutlama mesajında, bağımsızlığın ve milli egemenliğin sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 89. yıl dönümünün kutlandığını belirtti.

SAADET PARTİSİ GENEL BAŞKANI KURTULMUŞ

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisinin, milletin sevinci, coşkusu ve geleceğe ait umudunun ortak paydası olduğunu bildirdi.

Kurtulmuş, 3 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, TBMM'nin, bu topraklar üzerinde yaşayan her vatandaşın ortak teminatı olduğunu belirtti.

SAMSUN VALİLİĞİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yurdun çeşitli yerlerinde kutlanmaya başlandı.

Çanakkale Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, Atatürk İlköğretim Okulu öğrencileriyle Vali Abdülkadir Atalık'ı ziyaret etti.

SHP GENEL BAŞKANI CİLASUN

SHP Genel Başkanı Uğur Cilasun, SHP'nin, demokratik, laik ve halk egemenliğine dayanan bir Türkiye Cumhuriyeti'nin değerlerini yaşatmayı ve korumayı kendisine görev biçtiğini bildirdi.

Cilasun, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılışıyla Türk halkının ulusal egemenliğinin ilan edildiğini hatırlattı.

DP GENEL BAŞKANI SOYLU

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, “Bugün içinde bulunduğumuz dünyada yaşanan soğuk ve sıcak savaşlardan en fazla etkilenenin çocuklarımız olduğunun, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir kez daha hatırlanmasını diliyoruz” dedi.

Soylu, TBMM'nin kuruluşunun 89. yıl dönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında, Türkiye'nin asıl sahibi olan millet tarafından kurulan TBMM'nin açılış yıl dönümünü büyür bir onur ve gururla kutladıklarını belirtti.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI GÜNAY

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Ülkemizin zenginliği olan çocuklarımız, dinamizm ve değişim potansiyelinin de kaynağıdır” dedi.

Bakan Günay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı ve millet egemenliğinin ilan edildiği 23 Nisan 1920'nin, Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olduğunu vurgulayarak, Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde bağımsızlığını kazanan Türk halkının, 89 yıllık Cumhuriyet tarihinde her alanda büyük kazanımlar elde ettiğini belirtti.

Hürriyet