Altın fiyatları krizle birlikte tüm dünyada yükselişini sürdürüyor. Buna karşılık, borç içindeki halkımız mecburiyetten altınlarını bozduruyor. Bu altınlar İstanbul"da külçe haline getirilerek yurtdışına satılıyor

Son altı aydır Anadolu"dan İstanbul"a her gün 1 ton, 1.5 ton külçe altın geliyor. Bu külçe altınlar İstanbul"daki 2 rafineride birer kiloluk külçe altın haline getiriliyor. Bu külçe altını yerli, yabancı bankalar ve de kıymetli maden aracılığı yapan kurumlar satın alıyor. Yurtdışına gönderiyor. Karşılığında döviz geliyor.
Ekonomiden sorumlular, Başbakanımız, hükümetimiz, Merkez Bankası Başkanımız bu trafiği ya duymadı, bilmiyor. Ya da önemsemiyor.

İstanbul"a gelen altınlar
1) Anadolu"dan neden her gün İstanbul"a 1 ton, 1.5 ton hurda altın geliyor? Anadolu halkı yaşam savaşı veriyor. Genelde halkımız borç ödemek için altın satıyor. Kiminin kart borcu, kiminin tohumluk, gübre borcu var. Anadolu halkı borcuna sadıktır.
2) Altının 1 tonu kaç para eder?
Altının kilosu bu yazının yazıldığı gün 50.925 TL idi. Altının 1 tonu 50 milyon 925 bin TL eder. Dolar olarak 1 ton altın 28 milyon 934 dolar eder. Demek ki, son altı ayda Anadolu"dan İstanbul"a her gün 28-42 milyon dolarlık altın geliyor.
3) Yurtdışından ne kadar altın geliyor?
Bizim altın talebimize göre her yıl 150-250 ton arasında altın ithal ederiz. Aylık olarak 10-15 ton altın ithalatı olur. Daha doğrusu olur idi. Yılbaşından bu yana ithalat sıfır. Altın talebi yok. İçeride altın alan olmadığı için altın ithal edilmiyor. Yılbaşından bu yana (eski dönemlerdeki gibi) normal altın ithalatı olsa idi 700 milyon dolarlık altın girişi olacaktı. Altın ithal edilmedi. 700 milyon dolar ekonomide kaldı.

Türkiye"ye dolar giriyor
4) İstanbul"a Anadolu"dan gelen altınlar ne oluyor?
Türkiye"de altına talep yok. Buna karşılık Anadolu"da yoğun altın satışı baskısı var. İşte bu nedenle Türkiye"de altın fiyatı dünya piyasalarının altında. Türkiye"de altın fiyatı (her gün değişen fiyatlara göre) kiloda 100-200 dolar daha ucuz. Türkiye"den altın alarak dışarıda satan 1 ton altında 100 bin, 200 bin dolar farktan yararlanabilir. İşte bu fark nedeniyle Anadolu"dan gelen altınları yasal (kanuni) yollardan satın alanlar, yasal (kanuni) yollardan ihraç ediyor.
5) Altın gidiyor, dolar geliyor
Altın ihraç edenler ülkeye döviz (dolar) getiriyor. Yılbaşından bu yana külçe altın ve işlenmiş altın ihracatı karşılığı ülkeye önemli miktarda döviz giriyor.
Bu yazıda vurgulamak istenen “Anadolu"daki kanamadır”. Anadolu halkı (özellikle kadınlarımız) çok çok mecbur kalmadıkça altınlarını satmaz. Altın satışının ulaştığı boyut Anadolu"daki çöküşün büyüklüğünü ortaya koyuyor.

Dolardaki yükselişle ons fiyatı da tırmandı
Güvenli liman olarak görülen altın, global dalgalanmayla birlikte tüm dünyada ciddi talep görüyor.

MİLLİYET