THE LİRA/ÖZEL-Avrupa’nın en büyük bankası HSBC, yıl başından beri kara para kaldığı gerekçesi ile soruşturmaya tabi tutuluyordu. En son geçtiğimiz hafta kara para aklama operasyonlarına yönelik gerekli kontrolleri yapmadığı gerekçesiyle 1 milyar dolarlık cezayla karşı karşıya kalan bankanın hem maddi hem de manevi olarak büyük zarar uğraması bekleniyor.

Terörist firmalar ile bağlantısı olduğu ve iş yaptığı, Meksika’da kara para aklamaya adı karıştığı için incelenen HSBC’nin ABD’ni İran yaptırımlarının da hiçe saydığı bilgisi geldi.

ABD’de hazırlanan 335 sayfalık raporda HSBC’nin dünya çapında teröre destek verdiği, uyuşturucu kartelleri ile ilişkide olduğu yönünde detaylar yer aldı.

Senatonun araştırmaları sonrasında küresel bağlarını kötüye kullandığı yönünde önemli gelişmelerin ortaya çıktığı gözlenirken HSBC’den yapılan açıklamada bankanın sözcüsü Robert Sherman geçmişte standartları ve beklentileri karşımla konusunda başarısız olduklarını söyledi.

Raporda çıkan detaylara bakıldığında bankanın 2006 ve 2010 yılları arasında ABD operasyonlarında terörüst gruplar ile bağlantısı olduğu bilinen Suudi Arabistan Merkezli Al Rajhi Bank’a 1 milyon dolarlık nakit transferi yaptığı ortaya çıktı.

Raporda, ABD'ye bankanın Meksika kolundan giren yüklü miktardaki paranın en azından bir bölümünün uyuşturucu ticaretinden sağlandığı tahminine yer veriliyor. Bankaya Meksika'dan iki yılda yedi milyar doları aşkın nakit girişi oldu. Ayrıca, Suriye, Cayman Adaları, İran ve Suudi Arabistan'dan da şüpheli havaleler yapıldığı belirlendi.

Bir yıl süren soruşturma kapsamında 1,4 milyon adet belge incelendi, HSBC ve denetleyici kurumdan 75 yetkili ile görüşüldü. Bugünkü komisyon oturumunda ise HSBC'nin hukuk işlerinden sorumlu müdürü Stuart Levey'nin ifade vermesi bekleniyor. Ocak'ta bankada çalışmaya başlayan Levey daha önce ABD Hazine Bakanlığı'nda terör ve finansmanından sorumluydu.

HSBC CEO’su Stuart Gulliver bankanın iç yazışmasında, “2004 ve 2010 yılları arasında, kara para aklamaya karşı yapmamız gereken kontroller daha güçlü ve daha etkin olmalıydı, bunu başaramadık ve konuyla kabul edilemez bir şekilde ilgilendik” açıklamasında bulunmuştu. HSBC’nin ABD’deki diğer kurumlardan da yaptırımla karşılaşabileceği uyarısında bulunan Gulliver, yapılan yanlışlar konusunda sorumlu tutulmalarının ve sorumluluk taşımalarının doğru olduğunu söylemişti.