Piyasa uzmanları 1555’lerden 1.480’lere sert bir şekilde gerileyen altın için yeniden alım fırsatı olduğuna dikkat çekiyorlar. Gelen yorumlar altın mevduatı tarafında yükselişin devam edeceği yönünde.
 
Hafta ortasında Moody’s’in Portekiz’in notunu 4 kademe birden indirerek çöpe çevirmesi ile gözler  altına döndü. Avrupa tarafında borç sonunun körüklenmesi altın tarafında yükselişe destek verdi. Aynı gün içinde Çin tarafında gelen faiz artışı haberleri sonrasında altın hafif gerilese de yeniden yönünü yukarı çevirdi. Gün içinde altının ons fiyatı yüzde 1.37 değer kazanarak 1.531 dolara kadar yükseldi. Gün içinde yaşanan en düşük seviye ise 1.510 dolar oldu.
 
Gazeteport’un sorularını cevaplayan Garanti Bankası  Altın  Piyasası Uzmanı Alper Kalyoncu, yılsonuna kadar yükselişlerin devam edeceğinin altını çizdi.
 
HEDEF 1.600 DOLAR
1.480’lere kadar gerileyen altının ons fiyatının çok kısa sürede toparlandığını kaydeden Kalyoncu yatırımcı için süreci alım fırsatı olarak değerlendirdi.
 
Yaz mevsiminin sona ermesi Hindistan’da düğün sezonunun açılması ile Eylül Ekim Kasım aylarında altın tarafında yükseliş yaşanacağını altını çizen Kalyoncu yılsonu tahminlerinin ise 1.600 dolar olduğunu kaydetti.
 
FED tarafından parasal sıkılaştırmaya dair bir haber ya da faiz artırımı gelmemesi halinde emtialar tarafında artış beklediklerini kaydeden Kalyoncu konjonktürün daha da sertleşmesinin de artışı hızlandıracağını kaydetti. Garanti Banksı  Altın  Piyasası Uzmanı, petrolün 150 dolara çıkması, Orta Doğu’daki karışıklığın alevlenmesi halinde 1.700’lü seviyelere kadar çıkış yaşanabileceğinin altını çizdi.
 
Emtialar tarafında balon oluştuğu ile ilgili açıklamaları da değerlendiren Kalyoncu,  fiyatlardaki artışın FED para politikası sonucu olduğunu kaydederek balon oluştuğu inancına katılmadığı sürecin doğal bir sonucu olduğunu sözlerine ekledi.
 
Barclays Capital'e göre, 1.520 Dolar/ons seviyesini kararlı bir şekilde kıran spot altında yeni hedef 1.540 Dolar/ons civarındaki direnç. Euro Bölgesi borç krizinde yaşanan yeni gelişmelerin yatırımcıları tedirgin ettiğini ve tekrar güvenli liman olarak görülen altına yönlendirdiğini ifade eden Barclays Capital, 1.520 Dolar/ons seviyesinin üzerinde kalınması halinde yukarı hareketin orta vadede devam etmesini beklediklerini de vurgulardı. Spot altın yeni günde 1531.06 Dolar/ons seviyesinden işlem görüyor.
 
İÇERDİDE ARTIŞ TAKİP EDİLİYOR
Yılbaşından beri yüzde 17 değer kazana altın yurtiçinde de yakından takip ediliyor. Düğün sezonun gelmesi ile artan altın talebi alternatif arayışları da artıyor. Yılbaşında gramı 69 lira olan 24 ayar külçe altının 6 Temmuz itibariyle fiyatının 80 liraya çıktığını bildirdi. Çarşamba günü sonunda yurt içinde altın rakamlarına bakıldığında ise 22 ayar altın 72,89 TL olurken, 14 ayar altın 46,46 TL, çeyrek altın 128,36  TL, yarım altın 255,72 TL ve  tam altın 511,24 TL seviyelerinde.
 
Altın piyasasında 6 işlemde 3 milyon 430 bin 700 liralık, 42 işlemde 26 milyon 459,77 dolarlık hacim gerçekleşti. Gümüş piyasasında 1 işlemde 563 bin 763,27 dolarlık işlem yapıldı. İAB'de bugün işlem hacmine göre en fazla işlem gerçekleştiren kurumlar Rona Döviz, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Garanti Bankası, İş Bankası ve HSBC Bank A.Ş. olarak sıralandı. (Gazeteport)