Haberde, dünyadaki altın rezervinin yüzde 18'ini elinde bulunduran merkez bankalarının, değerli madenin fiyatının rekor seviyeye eriştiği bu dönemde altın rezervlerini genişletmek için alıma başladığı ve satış sinyali verdiği belirtildi.

Merkez bankalarının, bu yıl içinde 15.5 milyar dolar tutarında 13.8 milyon ons altın alması beklendiğine ve bunun da 1988'den beri gerçekleşecek olan ilk net rezerv artışı olacağına dikkat çekildi.

ALTIN 2001'DE TOPARLANMAYA BAŞLADI

Ons fiyatının 20 yılın en düşük seviyesi olan 251 dolara gerilediği 1999 yılından bu yana yaklaşık olarak 4.880 ton altının satıldığının altını çizen makalede altın fiyatlarının 2001'den bu yana toparlanmaya başladığı ve 3 Aralık 2009 tarihinde de tarihi rekorunu kırdığı da belirtildi.

ALIM DEĞER KAYBINA YOL AÇMIŞTI

Merkez bankaları bu şekilde net rezerv alımını en son 1988 yılında gerçekleştirmiş ancak altın fiyatları o yıl yüzde 15 değer kaybetmişti.

İsviçre ve İngiltere Merkez Bankaları'nın ellerindeki rezervler azaltmaya başlamasıyla düşen altının ons fiyatının tekrar aynı seviyelere çıkması ise 15 sene sürmüştü.

RUSYA DA ALIM YAPTI

Bloomberg, altında benzer durumun, değerli madenin fiyatında 1948 yılından beri en uzun soluklu yükselişi yaşandığı bu dönemde yeniden görüldüğüne dikkat çekti. Analizde, bu nedenle Hindistan, Çin ve Rusya Merkez Bankaları'nın alımlarının önemli olduğuna vurgu yapıldı.

Analizde konuyla ilgili değerlendirmelerine yer verilen ABD yönetimin eski ekonomi danışmanlarından Peter Morici şunları kaydetti: "Merkez Bankaları yatırım yapan kurumlar değildir. Bu hamle ABD ekonomisine duyulan güvenin azalması ve doların uzun süre rezerv para olarak kullanılacak kadar dayanıklı olmasının sorgulanmasından kaynaklanıyor."

Altında benzer bir dönem de 1980 yılında yine ülkelerin altın rezervlerin artırmasıyla yaşanmış ve o yıl altının ons fiyatında görülen 850 dolar seviyesi ancak 28 yıl sonra geçebilmişti./sabah