İAR Başkanı Halaç AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin altın rafinerisi alanında önemli adımlar attığını ifade ederek, bugün uluslararası geçerliliği olan 3 rafineride Türkiye'de çıkartılan altınların yanında yurt dışından gelen altınların da işlendiğini aktardı.

Altın fiyatlarındaki yükselmenin rafineri sektörüne olumlu yansıdığını belirten Halaç, rafinerilerin ürettiği gram altınlara ilginin arttığını dile getirdi.

Türkiye'de yastık altında yaklaşık 5 bin ton altın bulunduğunun tahmin edildiğini ve bunun ekonomik değerinin 275 milyar dolara karşılık geldiğine dikkati çeken Halaç, şunları kaydetti:

''En önemli hedeflerimizden biri yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması. 2011 sonu itibariyle Merkez Bankası önemli bir adım atarak, TL zorunlu karşılıkların en fazla yüzde 10'u kadarının altın cinsinden tutulabileceğini açıkladı. Munzam karşılıkların altın olmasıyla bankalar maliyeti düşük altını bırakıp, yüksek borçlanacakları dolar ve TL'yi çektiler. Bu da bankaların altına ilgisini arttırdı. Düzenlemeden sonra Merkez Bankasının kasasına yaklaşık 80 ton altın girdi. Bunun büyük kısmını yastık altından ekonomiye kazandırılan altın oluşturdu.''

''TMSF garanti miktarını artırmalı''
Özcan Halaç, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için Merkez Bankasının attığı adımları memnuniyetle karşıladıklarını ve yetkililerine teşekkürü borç bildiklerini dile getirerek, diğer kurumlarında bu konuda adımlar atmasının Merkez Bankasının kararını tamamlayıcı nitelikte olacağını söyledi.

Maliye Bakanlığının altın mevduat hesapları üzerinden aldığı yüzde 15 oranındaki stopajı kaldırmasının hareketliliği artıracağını belirten Halaç, ''TMSF, altın hesaplarıyla ilgili düzenlemeye gidebilir. 50 bin liraya kadar garanti altında olan altın hesaplarının limitini 100 ya da 150 bin liraya çıkarabilir. Bu sayede tasarruf sahipleri altınlarını güvenle bankalara yatırabilir'' dedi.

''Sanal değil gerçek altın istiyoruz''
İAR Başkanı Halaç, bankaların bilinen altın hesaplarının kuyumculuk sektörüne zarar verdiğini iddia ederek, ''Banka kuyumcunun satacağı altını satıyor. Amacımız yastık altındaki altını çıkartmak. Altının sanal olarak değilde fiziki olarak bankaya girmesini istiyoruz. Bunun içinde bir bankayla 'Altına Altın Katılma Hesabı' uygulamasını başlattık. Bu hesapla bankaya yatırılan altına vadesine göre altın ekleniyor. Örneğinin yatırdığınız 100 gram altın vadesine göre 102 gram oluyor. Aradan geçen zamanda altın yükselmişse oradan da kazanılmış olunuyor. Uygulamanın kısa zamanda rağbet görmesi üzerine iki bankayla daha anlaşma sağlandık'' diye konuştu.