YUNANİSTAN’ın yakın tarihinin en kısa ömürlü parlamentosu dün yemin ederek göreve başladı. 6 Mayıs seçimlerinde milletvekili seçilen 3’ü Türk 300 milletvekilinin görev süresi 17 Haziran’da yapılacak yeni seçimler nedeniyle bugün gece yarısından sonra sona erecek. İki günlük milletvekilleri maaş almayacak.
Yemin töreninde Türk milletvekilleri Ahmet Hacıosman, Hüseyin Zeybek ve Ayhan Karayusuf Yunanlı milletvekillerden ayrı olarak Kuran-ı Kerim’e el bastı. Parlamentoya askeri bir disiplin içinde yürüyerek giren biri kadın 21 “Altın Şafak” vekilleri, Türk vekiller yemin ederken ayağa kalkmadı. Böylece Yunan meclis teamülleri ihlal edilmiş oldu. Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) ve Komünist (KKE) partileri ise “Tanrı, İsa ve kutsal ruh adına” diye başlayan yeminin dini içerikli olmasına itirazlarını parlamento başkanlığına yazılı duyurdu. Parlamento toplanmadan önce de geçici seçim hükümetinin 16 bakanı yemin vererek göreve başladı. Danıştay Başkanı Panayotis Pikramenos’un başbakanı olduğu kabinenin Dışişleri Bakanlığına 2004-2006 yılları arasında aynı görevi yürüten Petros Moliviatis, Savunma Bakanlığı’na ise Türkçe de bilen Kara Kuvvetleri eski komutanı emekli general Frangos Frangulis getirildi.

Euro’dan çıkarsak AB’den de çıkarız

Geçen yıl Kasım ayında Başbakan olan ve AB ile 130 milyar euroluk 2’nci Kurtarma Paketi Anlaşması’nı imzalayan Lukas Papadimos veda mesajında, “Euro bölgesinden çıkmak sadece ekonomik felaket değil, aynı zamanda stratejik bir yenilgi olacaktır. Üstlendiğimiz yükümlülüklerin tarafımızdan tek taraflı ihbar edilmesi sadece euro’dan değil muhtemelen AB’den de çıkmamız sonucunu doğuracaktır. Bazı çevreler, böyle bir kaostan yararlanmak için bekliyorlar” dedi.