45. Antalya Altın Portakal Film Festivali ile birlikte düzenlenen 4.Uluslararası Avrasya Film Festivali"nin ödülleri de açıklandı.

Jüri Başkanı Paul Verhoeven, 12 filmi değerlendirirken kültürler arası etkileşimin zenginliğine hayran kaldığını söyledi. Yarışmada muazzam bir çeşitlilikle karşılaştıklarını belirten Verhoeven, ""Bu çeşitlilik jürinin fikirlerine de yansıdı. Yoğun tartışmaların ardından jüri üyeleri kazananları belirledi"" diye konuştu.

Festivalde ""En İyi Yönetmen"" ödülü ""Bitmeyen Yürüyüş"" adlı filmle Hirokazu Koreeda"ya verildi. Koreeda"nın ödülünü Matthew Modine aldı. Modine, ""Hiç bu kadar gülmeye hazır ve bu kadar kolay gülen bir milletle karşılaşmamıştım"" dedi.

“En İyi Film"" ödülünün sahibi ise Karim Dridi"nin yönetmenliğini yaptığı ""Khamsa"" oldu. Film ekibi adına ödülü Tcheky Karyo aldı.

""Türkiye"de bulunduğumda hissettiğim coşkuyu ve duyguları paylaşmak için bir kaç cümle söylemek istiyorum"" diyen Karyo, ""Burada sokaklarda, her yerde babamı görüyorum. Türk erkeklerinin güzel enerjilerini, mizahlarını ve yüce gönüllerini hissediyorum"" şeklinde konuştu.

Festivalde bu yıl ilk kez verilen Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ödülünün sahibi ise ""Üç Maymun"" oldu.

NETPAC ödülünü, Özcan Alper"in ""Sonbahar"" adlı filmi aldı. Alper, filminde F tipi cezaevlerinde yaşananları anlattığını belirterek, ""Ne yazık ki sokakta, dışarıda bizim kadar şanslı olmayan bir genç, karakolda ve cezaevinde dövülerek öldürüldü. Bu ödülü bizim kadar şanslı olmayan Engin Ceber"in annesine ithaf etmek istiyorum"" dedi.

“Sinema Eleştirmenleri Ödülü""nü Derviş Zaim"in ""Nokta"" adlı filmi alırken, “Senaryo Geliştirme Ödülü""nün sahibi de “El Yazısı"" adlı filmin senaristi Ali Vatansever oldu.

Gecede, ""Piyanist"" adlı filmle Oscar alan ünlü aktör Adrien Brody"e de katılımından dolayı Altın Portakal heykelciği verildi.

DUAYENLERİNE ONUR ÖDÜLÜ

Gecede Türk sinemasının çınarları Muhterem Nur, Eşref Kolçak ve Yücel Çakmaklı"ya da onur ödülleri verildi. Törene Muhterem Nur katılamazken, Yücel Çakmaklı yaptığı konuşmada, bugüne kadar hep kamera gerisinde olduğunu ve ödül almaya alışık olmadığını söyledi.

Eşref Kolçak ise şöyle konuştu:

""Yıllardır karşınızdayım, inşallah birkaç yıl daha karşınızda olacağım.

Bu yıl sinemamız 90 yaşında. Ne mutlu bana ki ben bunun 64 yılını yaşadım. Bu yıl sinemamız bir kanuna kavuştu.

Yalnız beyin özürlüler tarafından hazırlanan bir kanunla karşılaştık. Hazırlanan kanunda yapımcı var, yönetmen, senarist, müzisyen, kameraman var, oyuncu yok. Sayın Bakan rica ediyorum. Bu beyin özürlülerin bizlere yakıştırdıkları bu kanunu değiştirin.”

ÖDÜL ALAN SANATÇILAR VE FİLMLER

En İyi Kadın Oyuncu: Nurgül Yeşilçay (Vicdan)

En İyi Erkek Oyuncu: Tayanç Ayaydın (Bir Ticaret Masalı)

En İyi Yönetmen: Hirokazu Koreeda (Bitmeyen Yürüyüş)

En İyi Film: Karim Dridi (Khamsa)

SİYAD ödülü: (Üç Maymun)

NETPAC ödülü: (Sonbahar)

Sinema Eleştirmenleri Ödülü: (Nokta)

TÖRENDEN NOTLAR

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali"nin kapanış ve ödül töreni, Konyaaltı Açık Hava Tiyatrosu"nda yapıldı.

Sanatçılar, kırmızı halıdan geçerek törenin yapılacağı açık hava tiyatrosuna girerken, en büyük ilgiyi festivalin yabancı konukları gördü.

Hollywood"un ünlü isimleri Kevin Spacey, Bo Derek, Marisa Tomei, Matthew Modine, Mickey Rourke"un da arasında bulunduğu aktör ve aktrisler, kırmızı halıda basın mensuplarının objektiflerine poz vermekle kalmadılar, kendilerini görmeye gelen Antalyalıların da yanına giderek tokalaştılar.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, törende yaptığı konuşmada, dünya ve Türk sinemasının ustalarını Antalya"da görmek ve onlarla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Mickey Rourke, basın toplantısında sigara tüttürdü

GÜREŞÇİ filminin başrol oyuncusu Mickey Rourke da galaya katılanlar arasındaydı. Basın toplantısında sigara içen Mickey, kapalı mekanlarda sigara içme yasağını da delmiş oldu. Filmi de anlatan Mickey, “Yönetmen filmi belgesel gibi çekmek istedi. Bu birinin hayatına anahtar deliğinden bakmak gibiydi. En iyi filmim oldu. Ayrıca, birçok zorluk yaşadım. 23 yıldır sinema hayatımda hiç bu kadar ağır çalışmadım. Çekimlerde yaralandım ve 1 hafta hastanede kalmak zorunda kaldım” dedi.

Özel helikopterle Kapadokya"yı gezdi

2003 yılında Piyanist filmiyle Oscar kazanan Adrien Brody, festival için Antalya"ya geldi. Festival yetkilileri, Kadapokya"yı gezmek isteyen oyuncu için helikopter kiraladı. Annesi Sylvia Plachy ile peri bacalarını gezen Adrien, daha önce de Aspendos"u gezmişti. Avrasya Film Festivali"nin kapanış filmi "The Brothers Bloom"ın gösterimi katılan oyuncu, gösterim sonrası Türk sinemaseverlerle buluştu. En çok ekonomik krizden etkilenen sinema sektörü üzerinde duran 35 yaşındaki oyuncu, “Özellikle bağımsız yapımlar etkilenecek. Ayrıca, büyük stüdyolar güvenli yolu tercih edecek ve daha az risk alacak. Bu yüzden, daha az film göreceğiz. Yazarlar Sendikası"nın grevi de büyük darbe vurdu. Sinemanın yanı sıra televizyon dizilerinde de yeni ürün yaratılamadı” dedi.