Bu yıl 6 – 12 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ana teması “Mizah, Muhalefet ve Demokrasi” olarak belirlendi. Festival kapsamında temaya uygun olarak özel gösterimler, paneller, sergiler, söyleşiler, konferanslar, atölye çalışmaları ve performanslarla "öteki"nin sesi dile getirilecek, "öteki"ye ayna tutulacak.
Özellikle 1990'lı yıllar Türk ve Dünya sinemasını merkezine alacak olan 49. Altın Portakal’da, bu dönemde Türk ve Dünya sinemasına damgasını vurmuş filmler seyircilerle buluşacak. Ayrıca program kapsamında “mizah, eleştiri ve demokrasi” temasını işleyen; gülümsetirken eleştiren, eleştirirken gülümseten seçkilere yer verilecek.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve AKSAV Şeref Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akaydın yaptığı açıklamada, mizahın tarih boyunca insanlığın eleştirel duruşunun simgesi olduğunu, mizah yoluyla eleştirinin 90’lı yıllara olduğu gibi o yılların Türk sinemasında öne çıkan filmlere de damgasını vurduğunu; bu yılın ana temasının bu nedenle “Mizah, Eleştiri ve Demokrasi” olarak belirlendiğini söyledi. Akaydın, 49. Festivalin ana temasının “demokrasi” alt başlığıyla ilgili de şunları söyledi: “Demokrasi, iktidarı çoğunluğun eğilimine teslim ederken azınlığın, 'farklı' olanın, 'öteki'nin haklarının korunmasını, güvence altına alınmasını sağlayan sistemdir. Eleştiri ve eleştiriye tahammül onun en önemli güç kaynağıdır. Eleştiriye karşı faşizan bir yaklaşımla yapılan sindirme eylemleri iktidarları diktatörlüğe götürür. Demokrasiler mizaha ve eleştiriye hoşgörü ile bakabilen olgunluk rejimleridir.”