"ABD Merkez Bankası FED'in ve diğer merkez bankalarının faiz indirme sürecine başlaması ve önümüzdeki aylarda bu faiz indirimini devam ettirecek olması, dolayısıyla merkez bankalarının faiz indirim süreciyle birlikte değerli imtialara olan talep ciddi miktarda arttı.
Hem gram altın hem ONS altın tarihi zirvelerini test etti. Gram altın tarafında serbest piyasalarda 3075 lira seviyesi görüldü. ONS altın tarafında da 2680 seviyesi görülmüş oldu."
"ABD Merkez Bankası FED, piyasanın beklentisinin biraz daha üzerinde faiz indirimi (50 baz puanlık) yaptı. Muhtemelen önümüzdeki aylarda bu faiz indirimlerine devam edecek. Tekrar bir faiz indirimi piyasalarda bekleniyor. Doğal olarak altın fiyatlarını yükselten bir faktör."
"İsrail'in Orta Doğu'da bölgesel savaş riskini artırması güvenli liman talebinin tekrar artmasına sebep oldu. İsrail'in başlatmış olduğu bu saldırının bölgesel bir savaşa dönme riski ve jeopolitik gerilimin tekrar fiyatlanıyor olması önemli bir etken.
Jeopolitik risk olarak ülke liderlerinin 3. Dünya Savaşı riskine dikkat çekmesi çok önemli. Bu iki neden altın fiyatlarının son iki haftada yaklaşık 200 dolar civarında yükselmesine neden oldu."
"Çin teşvik paketinin önümüzdeki aylarda etkili olmasını bekliyorum. Muhtemelen Çin'in teşvik paketiyle ONS altın tarafında 2780 dolar seviyesine kadar bir yükseliş görmemiz mümkün olacaktır. 3000 dolar seviyesinin kapıları artık aralanmış oldu."
"Hindistan tarafında da ciddi fiziki tarafta bir talep oluştu. Özellikle ithalat tarafında vergi indirimleri geldi. Bu da fiziki alımlarda ciddi bir talep oluşumunun da etkili olduğunu söyleyebilirim."
"Merkez bankaları da son 6 aydır altın rezervlerinde ciddi bir artış yaptı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bunlardan bir tanesi. Bu rezerv artışları yani fiziki altında yaşanan bu taleple birlikte hem yatırımcılar hem de merkez bankaları altın tarafında ciddi bir talep oluşturdu. Bu talep artışları da fiyatları etkiledi."
"Özellikle Orta Doğu'daki Merkez Bankaları fiziki alımları yaptı. Muhtemelen ONS tarafta kar satış kısa vadeli olacaktır. Bu da merkez bankalarının taleplerini tekrar canlı tutabilir.
Merkez bankalarının fiziki altın talebinde bulunması, özellikle altını rezerv para olarak görüyorlar diğer yandan dijital paralara geçiş süreci olacak bunu da altına bağlayacaklar. Altın bu tarafta da etkilenecek."
“Altın fiyatlarında kısa süreli sert düşüşler yaşabilir”
İslam Memiş, altın fiyatlarının uzun süreli yükseliş gösterdiğini ve yatırımcıların ellerindeki altını satmamaları gerektiğini söyledi. “Hiçbir yatırım aracı sonsuza kadar yükselmez” diyen Memiş, altın fiyatlarında kar satışları ve teknik düzenlemeler nedeniyle sert düşüşler beklediğini belirtti. Memiş, yatırımcıları dikkatli olmaya çağırdı.
"ONS ve gram altın tarafında tarihi rekorları gördük ama bu rekorların devamı gelecek. Bu yıl sonuyla alakalı altın yatırımcılarına ONS tarafta 2600 dolar seviyesine kadar merkez bankalarını fiyatlayan, 2600-3000 dolar aralığında jeopolitik gerilimleri fiyatlayan bir altın piyasası beklediğimi ifade etmiştim.
Bu öngörümüz 2024 yılı için gerçekleşmiş oldu. Gram altın tarafında 3000-3500 aralığında bir hedef vermiştim altın yatırımcılarına. Yine 3075 lira seviyesi var ama önümüzdeki aylarda 3100,3200,3300 şeklinde yükselişler devam edecek."
"Yıllık bazda sabit getiri anlamında altın yine en çok kazandıran yatırım aracı oldu, tabi gümüşten sonra, güçüş birinciliği elden bırakmadı. Yüzde 48 civarında gram altın kazandırırken yüzde 53 civarında gümüş kazandırdı.
Değerli imtialar tarafındaki değer artışları devam edecek ama bu yılın birinciliği altında değil gümüşte. Yatırımcıların bundan sonra altının fiyatına değil miktarına bakması lazım. Altın Türkiye'de en çok kazandıran yatırım aracı. Son 22 yıldır yüzde 8 binden fazla bir getiri sağladı. Bu getiriler devam edecek. Artık yeni dünya düzeni var karşımızda, fiziki altının bulunmasının zorlaştığı bir süreç olacak."