Denizli Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği (DEMESKO) Başkanı Halil Öztürk, son dönemde tüketimi hızla artan altın çilek "fiyat spekülasyonu" olduğunu iddia etti.
 
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Öztürk, Denizli’nin yıllık 500 ton altın çilek hasadıyla Türkiye’de bu ürünün merkezi konumunda olduğunu, meyvenin son dönemde tüketiminin artmasının sevindirici olmasına rağmen üreticinin bunun faydasını göremediğini ileri sürdü.
 
"Yer kirazı" olarak da bilinen altın çilekte talebin artması nedeniyle spekülatörlerin devreye girdiğini öne süren Öztürk, şöyle konuştu: "Yer kirazının kilogramı, Denizli toptancı halinde 5-7 liradan değer buluyor. Perakendeci de bu meyveyi 10 liraya satarsa güzel para kazanmış oluyor.
 
Ancak meyvenin büyük şehirlerde market raflarında kilogramı 40-60 lira arasında satıldığını görüyoruz. Büyük alışveriş marketlerinde küçük paketler halinde 100 gramlıkları 5 liraya satılmakta. Bunu da kilogram bazında hesap ettiğimiz zaman 50 liraya gelmektedir. Bu rakamlarda fahiş bir fiyat farkı ortaya çıkıyor.
 
Fiyatın yüksek tutulması bu ürüne olan talebi de azaltmaktadır. Fiyat spekülasyonu bir pahalı ürün algısı yaratmakta ve tüketiciyi altın çilekten uzaklaştırmaktadır. Buna bir önlem alınmasını istiyoruz.
 
Eğer yer kirazında birileri spekülasyon yapıyorsa, fiyatları yüksek tutuyorsa, bu kişilere yasa gereği bir yaptırım uygulamak zorundadır. Bazılara para kazanacak diye, üreticinin ekmeği ile oynanmasın."
 
"DENİZLİ ALTIN ÇİLEKLE MARKA OLMALI"
 
Öztürk, Denizli’de altın çileğin üretiminin teşvik edilmesi amacıyla 500 bin adet fide dağıtımının yapıldığını belirterek, üretimin artmasına rağmen pazar çeşitlendirmesinde sıkıntı yaşandığına da dikkat çekti.
 
Satış ve dağıtım kanalı oluşturma anlamında da destek beklendiğini ifade eden Öztürk, "Türkiye’de en çok altın çilek üreten bir ilin hali olarak, Finike nasıl portakalıyla, Adana nasıl karpuzuyla markaysa yer kirazının da Denizli’yle marka olmasını istiyoruz. Bu meyveyi önce Türkiye’ye daha sonra dünyaya tanıtmak istiyoruz. Fiyat spekülasyonunun önlemek için bu meyveye bir borsa oluşturulması gerekiyor" dedi.
 
Altın çilekten yapılan bazı ilaçların, sağlığı olumsuz etkilediği yönündeki iddiaların da meyvenin tüketiminin düşmesine yol açtığını kaydeden Öztürk, meyvenin kendisinin hiçbir zararının bulunmadığını dile getirdi.
 
Özellikle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kuruyemişçiden satın almasının ardından rağbet görmeye başlayan altın çilek meyvesi antioksidan özelliği ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle biliniyor.