İşkenceye sıfır tolerans için önemli adım... Gözaltındaki kişilerin sağlık kontrolü sırasında 'işkence yok' raporu baskısına uğrayan hekimler için 'acil destek hattı' oluşturuldu.

DOKTORA alo işkence hattı geliyor... Gözaltına alınan kişilerin sağlık kontrolünü yapan ve 'işkence yok' raporu için polis veya jandarma baskısıyla karşılayan hekimlere, hukuki ve bilimsel yardım için 'acil destek hattı' oluşturuldu.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı tarafından uygulamaya sokulan projeye göre, muayene sırasında 'işkence bulgusu' tespit ettiği için tehdit, baskı veya engelleme ile karşılaşan hekim (212) 292 27 20 nolu telefonu arayıp destek alabilecek.

NASIL İŞLEYECEK?

Bu birimi her hekim arayabilecek. Amaç, adli makamlardan gelen alıkonulan hastaların (yakalanan, gözaltına alınan, tutuklu/hükümlü, eğitim evi, yaşlı bakım evi vb. dahil) muayenesi ile kişilerin gözaltına alınması veya serbest kalması amacıyla yapılan muayenelerde bilimsel, ilgili mevzuat ve iş akışları konusunda sorulara anında yanıt verebilmek.

DESTEK UZMANDAN

Destek biriminde 2009'da tamamlanan İstanbul Protokolü Eğitim Projesi kapsamında çalışan Adli Tıp uzmanı ve hukukçu usta eğiticiler ve eğiticiler hizmet verecek. Hekimler, acil destek biriminden destek biriminin kuruluş amacında bahsedilen konular dahilinde yanıt alabilecek.

Ses kaydı tutulmuyor

Destek birimine başvuru yapıldığında danışman tarafından başvuranın çalışma alanı, çalışma süresi, destek istenen konu ve destek olma yöntemlerini belgeleyen yazılı bir form düzenlenecek.. Formlar sorunları paylaşmak ve çözümler üretmek amacıyla merkez birimle paylaşılacak. Ancak hiçbir şekilde ses kaydı alınmayacak.

Dilek GEDİK/Akşam