Almanya genelde adeta bir kale gibi kendisini yabancılara karşı kapalı tutmaya çalışırken özelde de Türklere vize verme konusunda önemli ölçüde frenleme yaparak, ortalama her dört başvurudan birini geri çeviriyor. Rusya konusundaki görüşlerini belirtirken Başbakan Angela Merkel, vize kararlarında kendilerinin frenleme yaptıklarını itiraf etti.
 
Ülkeye gelip hemen dönmek istemediklerini sandığı Afrikalı ve Türklere karşı Almanya, mümkün olduğunca sınırlarını kapalı tutmak için gayret gösteriyor. Bunun çoğunlukla da kanunların dışına çıkılarak yapıldığı tesbit edildi. Hükümetin, Sol Parti tarafından verilen bir soru önergesine verdiği cevapta Alman vize uygulamalarına karşı açılan davaların çoğunu dilekçe sahiplerinin kazandığı ortaya çıktı.
 
‘Tagesspiegel’ gazetesinin Alman Dışişleri Bakanlığından aldığı bilgiye göre son üç yılda verilen her üç vizeden biri mahkeme kararıyla zoraki olarak ya da müracaat edenlerin mahkemeye gidecekleri tehdidi sonucu alındı.
 
2008’de verilen toplam 2 bin 347 vizeden 703’ü bu şekilde alındı. Bir yıl sonra 2 bin 208’den 671’i bu şekilde alınırken, geçen yılki 2 bin 188 vizeden 646’sı mahkeme kararı ya da ‘mahkemeye giderim’ tehdidi ile alındı.
 
Vize başvuruları çoğunlukla yanlış ya da inandırıcı olmayan bilgi verildiği, seyahat sigortası yapılmadığı veya sahte belgeler kullanıldığı iddiasıyla geri çevriliyor. Alman Dışişleri Bakanlığı bunlarla ilgili ellerinde istatistik bilgi bulunmadığını açıkladı.
 
Almanya dünya genelindeki vize müracaatlarının yüzde 7,41’ini geri çeviriyor. Türkiye’de geri çevrilen vize başvurularının oranları, İzmir ve İstanbul Konsolosluğu verileri ele alınınca yüzde 8’den biraz fazla olarak geneldeki geri çevrilme oranından farklı bir durum arzetmiyor. Ancak Ankara Konsolosluğundaki verilere bakıldığında bu oranın üç kat arttığı görülüyor. Ankara’da Almanya’ya vize için başvuranların yüzde 24’ü ‘hayır’ cevabı alıyor. Buraya daha çok Almanya’da yakınları bulunan ve gelirleri düşük kişiler vize için başvuruyor.
 
ALMANYA’NIN VİZE TALEBİ İLLEGAL
 
Aslında kanuni olarak bakıldığında Almanya’ya gelmek isteyen Türklerden Alman hükümetinin vize talebi Avrupa ile Türkiye arasındaki antlaşmalara göre kanunlara aykırı olarak yapılıyor. Kısa bir süre önce Alman Parlamentosu bilimsel araştırma servisinin ortaya koyduğu gibi AB ile Türkiye arasında yapılan antlaşma, Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat hakkını içeriyor.
 
Alman Sol Parti’nin Türk asıllı milletvekillerinden uyum politikacısı Sevim Dağdelen, Almanya’nın Türklere uyguladığı vizenin tamamen ‘keyfi ve Avrupa hukukuna aykırı’ olduğunu söyledi. Dağdelen, Almanya’nın yalnızca ekonomik olarak kendisine yarayacak kişilere kale kapısını araladığını belirtti.
 
Başbakan Angela Merkel, Rus hükümeti ile yaptıkları görüşmeler çerçevesinde, genelde vize konusundaki frenlemeleri itiraf etmekle birlikte yalnızca Rusya’ya karşı bazı kolaylıkların getirileceğini söyledi.