Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkan Yardımcısı ve Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier, Almanya'nın bir göç ülkesi olmadığını ve bu yöndeki tartışmaları anlamsız bulduğunu belirterek, "Ülkemizde göçmenler bulunmakta, ancak Almanya bir göç ülkesi değil" açıklamasında bulundu.

"Hamburger Abendblatt" gazetesine konuşan Bouffier, Avustralya, Kanada ve ABD gibi ülkelerin göç ülkesi olduğunu ifade ederek, ancak resmi olarak göçmen bulunduran ve göçmen talep eden ülkelerin göç ülkesi olarak tanımlandığını belirtti.

Almanya'da kalifiye eleman açığının göçmenlerle karşılanması taleplerine de karşı çıkan Bouffier, "1950'li yıllarda 'misafir işçi' göçünde yaptığımız hataların tekrarlanmaması konusunda uyarıda bulunmak isterim. Uzman yabancılar tek başına ülkeye gelmeyecekler, aileleri ile birlikte gelecekler. Birçoğu da burada kalmak isteyecek. Bu konuda çok dikkatliyim. Öncelikle Almanya'da yaşayan insanları vasıflı hale getirmeliyiz" ifadesini kullandı.

Kanada'daki gibi, göçmen alımında uygulanan puan sistemi kriterini de "oldukça makul gördüğünü" kaydeden Bouffier, "Her halükarda göçmenlerin sosyal sistemlere uyumunu temin etmek zorundayız" görüşünü dile getirdi.

Bouffier ayrıca, ülkedeki terör tehdidinin ciddiye alınması, ancak insanların bir panik ortamına sürüklenmemesi gerektiğini belirterek, olası terör hedeflerinin açıklanmasına bu nedenle karşı olduğunu, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin bu konuda itidalli davrandığına inandığını kaydetti.

A.A.