İki Almanya'nın birleşmesi günü olan 3 Ekim kutlamaları çerçevesinde Bremen kentinde resmi tören düzenlendi.

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Bremer Dom kilisesinde düzenlenen ayinden sonra Bremen Arena salonundaki resmi törende yaptığı konuşmada, Almanya'nın günümüzde göç ile de değiştiğini, değişikliklerden endişe duyanlar olduğunu, ancak özgür ve demokratik bir ülkenin değişikliklere açık olması gerektiğini belirtti. Wulff, "Hristiyanlık ve Yahudilik Almanya'ya ait. Günümüzde artık İslamiyet de Almanya'ya ait" dedi.

Almanya gibi bir ülkenin çeşitliliğe açık olması, hatta bunu istemesi gerektiğini ifade eden Wulff, Müslümanların kendisine çok sayıda mektup göndererek, "Siz bizim Cumhurbaşkanımızsınız" şeklinde yazdıklarını, bunun karşılığında kendisinin de içtenlikle "Tabii ki sizin Cumhurbaşkanınızım. Bu ülkede yaşayan herkesin Cumhurbaşkanıyım" şeklinde yanıt verdiğini söyledi.

Wulff, 70 farklı ülkeden gelen göçmen çocukların da kendisine mektup yazarak, "Nereden geldiğimiz önemli değil, nereye gitmek istediğimiz önemli" şeklinde ifade kullandıklarını kaydederek, insanın nereden geldiğini bilmesinin önemli olduğunu, ancak yaşamak istediği yere katkı sağlamak için sorumluluk üstlenmesi gerektiğini belirtti.

Ülkede yaşayan hiç kimseye önyargıyla yaklaşılmaması gerektiğini, gelecekte başarılı olacak ülkelerin farklı kültürlere açılabilen ülkeler olacağını ifade eden Wulff, ülkede yaşayan herkesin Almanca öğrenilmesinin ve yasalara uyulmasının şart olduğu konusunda görüş birliği içinde bulunduğunu, bunun da uyum konusunda aslında ne kadar fazla mesafe alınmış olduğunu gösterdiğini söyledi.

Wulff, ülkede yaşayan herkesin birlik olarak güven içinde geleceği şekillendirmesi, radikal dincilere karşı nasıl mücadele ediliyorsa aşırı sağcılara ve solculara da aynı şekilde mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

Almanya'ya gelen misafir işçilerin yeniden ülkelerine döneceği ve Almanya'nın bir göç ülkesi olmadığı şeklindeki yanlış inanışlardan günümüzde vazgeçilmiş olduğunu belirten Wulff, "Okullarda Almanya'da eğitim görmüş kişiler tarafından Almanca İslam dersi verilmeli" diye konuştu.

Uyum konusunda henüz yapılacak işler olduğunu belirten Wulff, ancak çok sayıda başarılı göçmenin de bulunduğuna işaret etti. Wulff, geleceğin ülkede yaşayan herkesle birlikte şekillendirilmesi gerektiğini, sadece demografik gelişmeden dolayı bile bunun Almanya'nın çıkarına olduğunu kaydetti.

İki Almanya'nın birleşmesine katkı sağlayan herkese müteşekkir olduklarını belirten Wulff, "Günümüzde dost ülkelerle çevriliyiz. Almanya ve Avrupa için ne büyük bir mutluluk" diye konuştu.

AB gibi başarılı bir oluşumla geçmişten ders almış olduklarını da tüm dünyaya gösterdiklerini ifade eden Wulff, "Avrupa geleceğimiz ve Almanya da Avrupa'nın lokomotifi olarak kalmalıdır" dedi.

Törene, Başbakan Angela Merkel'in yanı sıra bazı bakanlar ve eyalet başbakanları da katıldı.

A.A.