Almanya’nın Baden Württemberg Eyaleti’nin Sosyal Demokrat Partili Uyum Bakanı Türk kökenli Bilkay Öney’in, tam bir Türk ve İslam düşmanı olduğu görülüyor. Öney, “Almanya’da ne kadar çok Türk olursa, huzursuzluk o kadar artar” şeklindeki sözleriyle gündemde.
 
 “MESCİDE GEREK YOK”
 
Türklere bu şekilde açıkça hakaret eden Öney’in bu çıkışı akıllara geçmişte yaptığı icraatları getirdi. Öney, Almanya’daki okullarda namaz kılmak isteyen öğrencilere ilk tepkiyi gösteren kişi olarak biliniyor. Türk çocuklarının okullarda mescid bulunması isteğine Öney, yazılı açıklama ile şöyle tepki göstermişti: “Alman okullarında mescide gerek yok. Gereksiz taleplerle insanları zor durumda bırakmamak ve tedirgin etmemek durumundayız. Çocuklar Alman okullarında mescid talep edince, İslam dininin iyi ve esnek yönünü değil, radikal yönünü ortaya koymuş oluyorlar. Çocukları kim kullanıyor, kim yönlendiriyor bunu bilemem. Herkes namazını evinde veya camide kılmalıdır.”
 
“BAŞÖRTÜSÜ YASAĞINA MÜDAHALE ETMEYE GEREK YOK”
 
Öney ayrıca, öğretmenlere başörtüsü yasağı uygulanmasını savunuyor. Almanya’da bazı eyaletlerde başörtüsü serbest iken bazı eyaletlerde yasak. Bu eyaletlerden birçoğunda Hıristiyanlık dinine ait semboller ise bu yasak kapsamına alınmadı. Başörtüsü yasağına ilişkin Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararı beklenirken, Bakan Öney, yaptığı açıklamada, başörtüsü yasağının devam etmesi ve yasağa müdahale edilmemesi gerektiğini dile getirmişti. Öney, aynı şekilde, 2005 yılında Berlin’de abisi tarafından öldürülen Hatun Sürücü ile ilgili yaptığı açıklamada, Müslümanları ve başörtüsü taşıyanları, “kendilerini yenileyememiş ve geri kalmış insanlar” olarak nitelendirmişti.
 
“TÜRKLERE VİZE DEVAM ETSİN”
 
AB üyesi olmayan ülkelerden gelen yabancıların, yerel seçimlerde oy kullanması yönünde haklarının genişletilmesine de karşı çıkan Öney, Türkiye’den gelenlere vize uygulanmasının doğru olduğunu savunuyor. Türklere vize uygulanmasının devamından yana olduğunu açıklayan Öney’in, vizenin kaldırılmasını isteyen Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi’ne, “Buraya ne kadar çok Türk gelirse, o kadar huzursuzluk artar” dediği iddia ediliyor.
 
BÜYÜK TEPKİ: AYRIMCI VE SALDIRGAN
 
Türk ve İslam karşıtı sözleriyle gündeme gelen Öney’e her kesimden tepki geldi. Berlin Türk Cemaati, Öney’in sözlerini “ayrımcı, incitici ve saldırgan” olarak nitelendirdi. Almanya Türk Toplumu Genel Başkan Yardımcısı Hilmi Kaya Turan ise, Öney’in Almanya’da Türklere ve Müslümanlara yönelik önyargıları güçlendirdiğini söyledi. Yeşiller Partisinden Mehmet Kılıç, hayal kırıklığına uğradığını belirterek, “Bir bakanın söyleyemeyeceği, özel görüşmelerinde de söylenmemesi gereken şeyler” dedi. Hıristiyan Demokrat’lar bile Öney’in entegrasyona zarar verdiğini ve hedefinin provokasyon olduğunu açıkladı. Süddeutsche Zeitung gazetesi ise Öney’in var olan önyargılara hizmet ettiğini belirterek, Öney’in sözlerinin kuru gürültüye sebeb olduğunu yazdı.
 
BİLKAY ÖNEY KİMDİR?
 
1970 yılında Malatya’da dünyaya gelen Bilkay Öney, 1 yaşında iken ailesi ile birlikte Almanya’ya göç etti. Yeşiller Partisi eski üyesi olan Öney, Baden-Württemberg Eyaleti’nin Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin Uyum Bakanı olarak görev yapıyor.
 
“TÜRKLERE SALDIRDIĞIM İÇİN ELEŞTİRİLİYORUM”
 
Öney’in Türklere hakaret içeren sözlerine tepkiler üzerine yine garipliklerle dolu bir açıklama yaptı. Her zaman Türk toplumunun iyiliği için çalıştığını ileri süren Öney, şunları söyledi: “Düne kadar Türklerin haklarını savunduğum için bana Türk bakan olarak hakaret edenler, bugün beni Türklere saldırdığım için eleştiriyor. Bunun arkasında farklı sebepler olabilir. Herhalde ilk 100 günümün bilançosu o kadar olumlu oldu ki, birilerinde karın ağrıları yaşattı. Bu siyasette gayet doğaldır.”
 
yeniakit