Avusturya İçişleri Bakanı Maria Fekter, Avusturya'da yaşayan yabancı kadınlar ile "Uyum ve Eşit Haklar" konulu toplantıda biraraya geldi.

Değişik ülkelerden gelen yaklaşık 200 kadının katıldığı toplantı, Türkçe'de sevgili anlamına gelen Arapça "Habibi" adlı meslek ve uyum derneği binasında gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Fekter, Temmuz ayında yürülüğe girmesi beklenen yeni kanunlar hakkında bilgiler verdi.

Almanca öğrenmenin gerekliliği üzerinde Duran Duran bakan Fekter, " Avusturya'ya aile birleşimi nedeniyle gelmek isteyen herkes bulunduğu ülkede dilimizi öğrenmek zorunda. Aksi takdirde vize alamaz." dedi.

Maria Fekter 8 Mart'ta kutlanacak olan "Dünya Kadınlar Günü" ile ilgili "Dünya Kadınları günü için ilk aklıma gelen; çok kritik bir konu oluyor. Bu da onların hakları. Biz de kadınların yaşamlarını daha iyiye götürecek yollar arıyoruz ve bazı uygulamalara gidiyoruz. İçişleri Bakanlığı olarak öngörüşlerimiz; Göçmen kadınların Almanca öğrenmeleri, meslek edinmeleri ve iyi bir yaşam standartı yakalamalrı için uğraş veriyoruz. Kadın ve çocuklara uygulanan şiddet konusunda çalışmalarımız var. Bu sadece göçmenler için değil hepimiz için böyle." dedi.

AİLE BİRLEŞİMİNDEKİ YAŞ SINIRI

Avusturya'da uygulunan ve bir çok yabancıyı ilgilendiren aile birleşimindeki yaş sınırının en az 21 olmasına büyük tepkiler olduğu hatırlatıldı. Evlenme yoluyla ülkeye gelecek olan yabancılara 21 yaş sınırı konulmasının " Aşka zincir vurmak" anlamına geldiğininhatırlamamızı üzerine Fekter, "Bizim için en en önemli konulardan biri de genç kızları korumak. Bazı aileler akraba evlilikleri ve zorla evlilik yaptırıyorlar. Mesela kuzenleri ile evlendirilenler var. Danimarka bu konuda 24 yaş sınırını koydu. Danimarka'nın bu uygulaması etkili oldu ve düşüş gözlendi. Zorla akraba evliliklerini engellemenin en etkili yolu 21 yaş sınırı olarak gördük. En azından bu yaşa gelen genç bir kız ailesine kiminle evlenmesi gerektiği konusunda görüş bildirme şansı olur. Kendisini ifade etme imkanını bulur. Eğer ailesinin zorladığı bir evlilik olursa buna karşı gelebilir. İkinci önemsediğimiz olay ise Avusturya'ya gelmeden önce Almanca öğrenmelerini istedik. Daha iyi bir yaşam ve hızlı uyum için bu şart. Buraya gelen biri en azından doktora gidip derdini anlatabilecek kadar Almanca bilmesi lazım." şeklinde konuştu.

Avusturya'da halen yürülükte olan kanuna göre aile birleşimi yapmak isteyen çiftlerin her ikisinin de 21 yaşını doldurması gerekiyor.