Aydın Zübeyde Hanım Kız Meslek Anadolu Meslek lisesi altı yıl önce imzaladığı protokolle kardeş şehir olduğu Almanya"nın Buxtehude şehrindeki meslek okulu öğretmen ve öğrencilerden oluşan bir heyeti konuk ediyor. Bir hafta Aydın"da kalacak olan Alman konuklar, kendileri için özel hazırlanan Osmanlı motifleri ile süslü kıyafet ve cepkenlerden oluşan mini bir defile karşısında çok etkilendi.
Aydın Zübeyde Hanım Kız Meslek Anadolu Meslek lisesi-Almanya"nın Buxtehude şehrindeki meslek okulu arasında altı yıl önce atılan kardeş okul köprüsünün temelleri her geçen yıl daha hiç yıkılmamak üzere güç kazanıyor. Bir hafta boyunca misafir edecekleri kardeş okuldan gelen öğretmen ve öğrencileri evlerinde ağırlayan Zübeyde Hanım Meslek lisesi önceki akşam yabancı konuklarını iftar yemeğinde ağırladı. İftar öncesi giyim ve nakış bölümü öğretmen ve örencilerinin kendi tasarımları olan el emeği göz nuru ile hazırladıkları Osmanlı döneminin günümüze modernize edilen kıyafetleri ve cepkenden oluşan mini bir defile sundu. 11 lise öğrencisinin sunduğu üç bölümden oluşan defilede 5 adet bindallı kaftan 12 adet Osmanlı motifleri ile süslü kıyafet ve cepkenden oluşan 18 adet kostüm yabancıların gözlerini kamaştırırken, yabancılar büyük bir beğeni ile izledikleri defile karşısında çok etkilendiklerini söylediler.
Türk örf adet ve geleneklerinin özellikle misafirperverliklerinden çok etkilendiklerini belirten kardeş okul proje sorumlusu Heinz Knaup, “Türkler çok sıcak ve renkli insanlar. Altı yıldır ikili ilişkilerimiz her geçen yıl artarak devam ediyor. İki okul arasında bir köprü kurduk. Bu dostluk köprünün her geçen gün daha da pekiştiğini görüyoruz. Bu her iki okula da dostluğunu yanı sıra ticari ilişkilerimizin de gelişmesini sağlıyor. Bizim için özel sundukları defile ise adeta bir sanat eseri. Emek verilerek yapılmış kostümler. Etkilenmemek mümkün değil. Gözlerimiz kamaştı” dedi.
Alman kardeş okul konukları da Aydın"daki gördükleri ilgi, alaka ve misafirperverlikten son derece mutlu olduklarını belirttiler.
Zübeyde Hanım Kız Meslek Anadolu Meslek Lisesi Müdürü Gönül Durulan, iki okul arasında kurulan köprünün her iki tarafa çok yararlar sağladığını dostluklarını yanı sıra ticari ilişkilerinin de pekiştiğini söyledi. Kardeş okulun talepleri doğrultusunda her yıl giyim ve nakış bölümünün hazırladığı özel kıyafetleri gönderdiklerini söyleyen Durulan, “Almanlar altı yıl önce ilk kez Türkiye"ye geldiklerinde çok endişeli korkarak geldiler. Onların Türkler hakkındaki olumsuz düşüncelerini kırdık. Bir yıl onlar bizi diğer bir yıl biz onlara konuk oluyoruz. Her iki okul farklı kültürleri farklı dilleri görüp, öğreniyor. İlk Almanya"ya gittiğimizde misafirlik anlayışları yoktu. Her şeyden önce bizden misafirperverlik öğrendiler. Ayrıca onlar bizim biz onların eğitimlerini inceleyerek, eksik veya fazlarımızı görüp değerlendiriyoruz” dedi.
Amaçlarının kardeş okul vasıtası ile Almanya"da ürettikleri ürünleri tanıtarak pazar bulmak olduğunu ve bunu da başardıklarını söyleyen Gönül Durulan, ayrıca öğrencileri yabancı dil öğrenmeye teşvik ettiklerini belirtti. Bir hafta boyunca Aydın"ın tarihi ve kültürel yerlerini gezecek olan yabancı konuk, iki yıl sonra başka öğretmen ve öğrencileri ile tekrar gelmek üzere Bayram sabahı Aydın"dan ayrılacak.