Erdoğan"ın, Brüksel"de, AB sürecinde Rum kesiminin enerji faslında bir blokaj koyması durumunda, "Nabucco"yu gözden geçiririz" resti Avrupa"da yankılandı. Alman bakan, Türkiye"nin Nabucco boru hattıyla AB"ye şantaj yaptığını söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın önceki gün Brüksel"de bir gazetecinin sorusu üzerine Nabucco ile ilgili resti, Avrupa"da yankı buldu.
Alman Ekonomi Bakanı Michael Glos, Türkiye"nin Nabucco doğalgaz boru hattıyla Avrupa Birliği"ne şantaj yaptığını söyledi. Glos, düzenlenen bir forumda yaptığı konuşmada Türkiye"nin politik şantaj yaptığını belirten Glos Türkiye"nin AB üyeliğini sağlamak almak için Nabocco boru hattını kullanmaktan vazgeçmesi gerektiğini de belirtti.

FT, ERDOĞAN"I YAZDI
Financial Times gazetesi de, Başbakan Tayyip Erdoğan"ın Brüksel"de yaptığı, AB"nin, enerji başlığını bloke etmeyi sürdürmesi halinde Türkiye"nin, AB"nin Nabucco projesini desteklemeyebileceği uyarısı yankı buldu.
Financial Times, “Türk Başbakanı, uyarıyı Avrupa"nın enerji kaygılarının had safhaya çıktığı bir dönemde yaptı” yorumunda bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın Brüksel"de bir soru üzerine, Kırbıs Rum Kesimi"nin isteğiyle AB"nin enerji başlığını bloke etmeyi sürdürmesi halinde Türkiye"nin, AB"nin Nabucco projesini desteklemeyebileceği uyarısında bulunmuştu.
Financial Times gazetesi, “Türk Başbakanı, uyarıyı Avrupa"nın enerji kaygılarının had safhaya çıktığı bir dönemde yaptı” derken, “Türkiye, boru hattını AB üyelik müzakerelerine bağladı” ifadesini kullandı. Financial Times, Brüksel kaynaklı, “Türkiye, boru hattını AB üyelik müzakerelerine bağladı” başlıklı haberinde, “Türkiye, AB"nin üyelik müzakerelerinin enerji bölümünü bloke etmekten vazgeçmemesi halinde, Avrupa"nın enerji güvenliği çabaları açısından kritik olarak görülen Nabucco gaz boru hattı projesini desteklemeyebileceği işaretini verdi” dedi.
Gazete şöyle devam etti: “Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, uyarıyı, Rusya ile Ukrayna arasındaki ihtilafın bu kışta Avrupa"yı iki haftaya yakın bir süre Rus gazından yoksun bırakması nedeniyle Avrupa"nın enerji kaygılarının hiçbir zaman o kadar büyük olmadığı bir dönemde yaptı.”
İngiliz gazetesi, Erdoğan"ın, Brüksel"deki bir düşünce kuruluşunca düzenlenen toplantıdaki konuşması sırasında yaptığı, “Enerji faslının bloke edilmesi halinde tutumuzu gözden geçireceğiz” yönündeki uyarısına dikkat çekerken üyelik müzakerelerinin başladığı Ekim 2005"ten bu yana 35 başlıktan 10"unun açıldığını, sekiz başlığının da Türkiye liman ve havaalanlarını Rumlara açmaya yanaşmadığı gerekçesiyle dondurulduğunu anımsattı.

BARROSSO: REHİN EDİLEMEZ
Buna ek olarak Rum Kesimi"nin, Türkiye"ye sempati duyan AB ülkeleri aralarında kaygı yaratarak enerji başlığını bloke ettiğine işaret eden gazete, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso"nun Erdoğan ile görüşmesinin ardından yaptığı, “Avrupa ve Türkiye"nin enerji güvenliği, Türkiye"nin AB üyelik süresince rehin edilmeyecek kadar önemli” uyarısına da yer verdi. Gazete, Barroso"nun, “Enerji güvenliği konusu, üyelik müzakerelerinde ele alınan belirli bir unsura bağlanamaz. Komisyon"da enerji başlığı dahil, her fasıldaki blokajın kaldırılması için elimizden gelenini yapıyoruz” sözlerini de aktardı. Barroso"nun yanında duran Erdoğan"ın ise, sabah yaptığı Nabucco uyarısını, geri almadan biraz yumuşatır gibi olduğunu yazan gazete, Erdoğan"ın, “Nabucco çok önemli. Sorumluluklarımızın bilincindeyiz” dediğine dikkat çekti.

RUS DOĞALGAZI YOLA ÇIKTI
Rusya ve Ukrayna arasında yaklaşık iki hafta önce baş gösteren anlaşmazlık nedeniyle kesilmiş olan gaz akışı, iki ülke arasında dün 10 yıllık bir doğalgaz sözleşmesinin imzalanmasının ardından dün gerçekleşti. Yetkililer, gazın Avrupa"ya ulaşması için 36 saat geçmesi gerektiğini söylediler. Bu nedenle gaz ancak yarın Türkiye ve gazı satın alan diğer Avrupa ülkelerine ulaşacak.

BAŞBAKAN: GÜNEY KIBRIS"IN YAKLAŞIMINI DOĞRU BULMADIĞIMIZI İLETTİK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB üyesi ülkelerin Nabucco üzerinden doğalgaz ihtiyacını gidermesi gerektiğini belirtti.
Erdoğan, Brüksel dönüşünde Esenboğa Havalimanı"nda yaptığı açıklamada, Nabucco doğalgaz boru hattı projesi konusuna değindi. AB"nin gündeminde olan en önemli konunun "enerji" olduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Bu konuda Türkiye"nin hassasiyetini, Nabucco ile ilgili attığı adımları ve bundan sonraki süreçte atacağı adımları ama enerji faslını tamamen dışlanmasını veya Güney Kıbrıs"ın yaklaşımı nedeniyle bunun gündem dışı tutulmasını doğru bulmadığımızı ilettik” dedi. Bu konuya hassasiyet gösterilmesini istediklerini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
“Nabucco ile ilgili ise bu işin üç tane başlığı var. "Tedarik", "Transit" ve "Tüketim"... Biz tedarikçi ülke değiliz. Transit ve tüketimde varız. Bu iki özelliğimiz var. Tedarik noktasında biz de çalışacağız. Nabucco"da bu işi üstlenen beş ülke var. Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Avusturya ve Almanya. Türkiye ile beraber altı ülkeyiz ve altı ülke hep beraber çalışmayı sürdürmemiz lazım. Bunun yanında AB"nin bu konudaki çalışmaları zaten oluşturduğu Enerji Komisyonu ile de sürdürmesi lazım ve bu sürece tedarik noktasında nasıl katkıda bulunabiliriz, bunun araştırmasını yapmalıyız.
AB üyesi ülkeler, onlar da buradan doğalgaz ihtiyacını giderebilmeli.
Biz bu arada, Yunanistan"a daha henüz Nabucco gerçekleşmeden doğalgaz verir hale geldik. Şimdi İtalya ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hatta burada Arnavutluk"a da doğalgaz vermek için bir gayretin içindeyiz. Bunu da özellikle gündeme getirmem lazım. Temaslarımızda bunları da paylaştık.”

MİLLİYET