Çeçenistan’da 2 ayrı inşaat şirketinde çalışan 1200 Türk işçi perişan. Azeri kökenli Bora ve Penta isimli 2 şirketin sahiplerinin ülkeyi terk edip kaçması üzerine işçiler ortada kaldı. İşçileri Çeçenistan devleti rehin tutuyor. Askerler tarafından şantiye önceki hafta basıldı ve giriş çıkışlar yasaklandı. İşçilerle haberleşme sadece cep telefonu aracılığıyla internet ortamından yapılabiliyor. Yiyecek stokları da biten işçiler Türkiye’den yardım bekliyor.

Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov Amerikalı aktris Hillary Swank, Jean Claude Van Damme’ın da katıldığı ekim ayında 1.5 milyon dolar harcayarak görkemli doğum günü partisi yapmıştı. 1.5 milyon doları Kadirov ‘‘Allah ödedi’’ diye açıklamış ancak daha sonra parayı Bora İnşaat firmasının ödediği ortaya çıkmıştı. Görkemli kutlamanın ardından Bora ve Penta isimli iki Azeri şirketin sahipleri kayıplara karıştı. 6 aydır alacaklarını alamayan işçiler de ortada kaldı. Çeçen yönetimi işçileri ülkeyi terk etmeleri yönünde haftalardır baskı uygularken, işçiler alacakları ödenmeden şantiyeden gitmeyeceklerini bildirdi. Moskova’dan gelen 2 Türk Büyükelçiliği yetkilisi de işçileri dinleyip geri döndü. Kaderiyle baş başa kalan işçiler için elçilik uçak ayarlanacağını ve tahliyenin 12 Aralık’ta gerçekleşeceğini bildirse de işçiler alacaklarını almadan gitmek niyetinde değiller.

Askerler ablukaya aldı
İşçiler şimdi Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yardım istiyor. Aileleri aracılığıyla internet üzerinden yardım çağrıları atan işçilerin şantiyeden çıkmalarına izin verilmiyor. Geçen hafta Çeçen askerler şantiyeyi basarak işçileri tehdit etti. İşçiler alacaklarını almadan gidemeyeceklerini, aylardır beş kuruş almadan çalıştıklarını, ülkelerine dönecek paraları dahi olmadığını Çeçen yönetime ilettiler.
Ancak Çeçenler kendilerine ödeme yapmayacakları konusunda diretince askerler şantiyeyi abluka altına aldı. Yiyecek stokları da biten işçiler eksi 15 derece soğukta çaresizlikle Türkiye’den gelecek yardımı bekliyor. Her iki şirketin de Ankara’da ofisleri var. Ancak telefonlarına kimse cevap vermiyor.
radikal