Halkın Sesi Partisi (Has Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışına ilişkin aldığı kararın yerinde ve doğru olduğunu belirterek, ''Bu karar ne kadar doğruysa, Başbakan'ın bu konuda kullandığı üslup da o kadar yanlıştır'' değerlendirmesine bulundu.

Düzce İl Başkanlığının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her geçen gün yoksullaştığını savunan Kurtulmuş, hükümetin yanlış politikaları ve muhalefetin kavgacı tutumu nedeniyle halkın sorunlarına çözüm üretilemediğini öne sürdü.

Ülke sorunlarının çözümü noktasında mevcut partilerin gerekli muktedirliği göstermediğini savunan Kurtulmuş, partilerinin ise Türk siyasi hayatına yeni bir üslup kazandırmayı amaçladığını belirtti.

Hükümet ve muhalefetin gündeminin, halkın gündemi ile uyuşmadığını ileri süren Kurtulmuş, siyasi parti liderlerinin ''Recep Bey, Kemal Bey, ucube'' gibi tartışmalarla ülke gündemini değiştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Hükümetin referandum sürecinde halka söz vermesine rağmen yeni bir Anayasa için herhangi bir adım atmadığını ifade eden Kurtulmuş, gelecek seçimlerde hükümetin ''daha ilerici bir demokrasi'' ve ''geniş tabanlı bir Anayasa'' oluşturmak için iki sandık kurması önerisinde bulundu.

Kurtulmuş, ''AK Parti ve CHP'nin küresel düzenin önünde diz çöktüğünü'' öne sürerek, ''Kemal Kılıçdaroğlu da iktidar olmanın yolunun ABD'den geçtiğini düşünerek ABD'ye gitmeye hazırlanıyor. Bu nasıl iş? Biz emri başka yerlerden değil, milletin kendisinden alacağız ve bu sistemi değiştireceğiz'' diye konuştu.

Hükümetin ekonomiyi de iyi yönetemediğini ve ''pembe tablolarla'' halkı yanılttığını söyleyen Kurtulmuş, ''Ben size soruyorum, 5 yıl öncesine göre hane halkının geliri arttı mı azaldı mı? Milli Gelir 10 bin dolar deniliyor, 10 bin doları olan var mı? Eskiden sadece yalan, kuyruklu yalan vardı, şimdi de istatistik yalan eklendi'' dedi.

''TEVFİK FİKRET'İN ŞİİRİNİ YANLIŞ OKUDU''

Numan Kurtulmuş bir soru üzerine, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışına ilişkin aldığı kararın yerinde ve doğru olduğunu söyledi.

Dünyanın her yerinde gençlerin alkolden uzak tutulması için bu tür düzenlemeler yapıldığına dikkati çeken Kurtulmuş, şöyle konuştu:

''Yani gençleri alkol kullanımından uzak tutmak gerekir. Bu karar ne kadar doğruysa, Başbakan'ın bu konuda kullandığı üslup da o kadar yanlıştır. Sayın Başbakan Tevfik Fikret'in şiirini de yanlış okumuştur. Orada kastedilen 'yiyin efendiler yiyin, aksırıncıya, tıksırıncaya kadar yiyin'... Alkol içen ya da herhangi bir köşede çilingir sofrası kurup içene söylenmiş değil, kamu kaynaklarını yiyen devletin malı deniz, yemeyenin de malum olduğu bir zihniyete söylenmiş sözdür. Sayın Başbakan'ın da bu üslupla eleştiride bulunmasını doğru bulmuyorum.''

Bir gazetecinin Hrant Dink davasının hala devam etmesine ilişkin bir sorusu üzerine Kurtulmuş, cinayetin arkasındaki faillerin acilen bulanması gerektiğini vurguladı.

Mahkeme süreçlerinin sürekli uzatıldığını belirten Kurtulmuş, ''Soruşturmaların bir kısmının eksik bırakılması son derece yaralayıcıdır ve bütün Türkiye'nin ayıbıdır. Bu davayı bu şekilde uzatmak adaletin temel prensipleri ile uyuşmaz'' diye konuştu.

Başka bir gazetecinin referandum sonrasında yeni bir anayasa yapılma sürecine ilişkin sorusu üzerine de Kurtulmuş, hükümetin Anayasa sürecini oyaladığını ve Türkiye'nin zaman kaybettiğini kaydetti.

Referandum sürecinde mitinglerde halka söz vermesine rağmen bir türlü yeni ve sivil bir Anayasa konusunda adım atmadığını belirten Kurtulmuş, ''Hatta 12 Eylül darbesinin paşalarının yargılanması ile ilgili bile hiçbir şey yapılmadı ve bu sürecin üzeri örtüldü'' şeklinde görüşünü bildirdi.

Bu arada Kurtulmuş, Akçakoca'da, akşam yemeğini davetleri üzerine emekli bir çiftin evinde yedi.

Yemekte, Kurtulmuş'a hamsili pilav, kavurma, salata, çorba ve tatlı ikram edildi.

AA