İstanbul"daki Medeniyetler Zirvesi"ne katılmayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev"in bu tavrını Azerbaycanlı ve Ermeni gazeteciler şöyle değerlendirdi...

Kızını göndermesi bir mesajdı

Azerbaycan"ın en büyük muhalefet gazetesi Yeni Musavat"ın Genel Yayın Müdürü Rauf Arifoğlu: Azerbaycan hem Obama"nın Türk-Ermeni sorunlarına ilişkin söyledikleri hem de Başbakanı Erdoğan"ın Azerbaycan"ı unutmuş bir siyaset içinde olmasından dolayı rahatsız. Azeriler önceleri Aliyev-Erdoğan- Medvedev ve Sarkisyan arasında gizli bir "Karabağ Protokolü" mü imzalanıyor diye düşünüyorlardı. Medeniyetler İttifakı ve Obama"nın TBMM"deki konuşması sonrasında anladık ki bu gizli oyunda Aliyev yok. Muhalefet gazetesi olmamıza rağmen Aliyev"in arkasında durduk. İstanbul"daki foruma gelen Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan "Ön koşullarla masaya oturmam" diyor. Aliyev İstanbul"a gelmedi ve güçlü bir duruş sergiledi. Aliyev gelmedi ancak kızını gönderdi. Bu da Aliyev"in "Ben Türkiye"ye değil AKP"ye küstüm"mesajıdır.

Obama sözlerinin arkasında durdu

Ermenistan"da günlük çıkan AZG Gazetesi"nin yazarlarından Hakob Chaqrian: ABD Başkanı Obama"nın TBMM"de yaptığı konuşma Ermenistanlıları memnun etti. Erivan"da olumlu bir atmosfer var. Obama"nın konuşmasında "Soykırım" sözünü kullanmasını sadece muhalif bazı çevreler bekliyordu. Obama"nın 24 Nisan"da ABD"de doğrudan "Soykırım" demeyeceğini ancak TBMM"de yaptığı konuşmada olduğu gibi bu gerçeğin altını çizeceğini düşünüyorum. Nalbantyan"ın Türk-Ermeni ilişkilerinde istediği ön koşulsuzluğu sert bir tutum olarak değerlendirmemek lazım. Erdoğan"ın Rusya ziyaretinden çok olumlu bir hamle ve iyi bir sürpriz çıkacağını düşünmüyorum.

Obama"nın ihanet ettiğini düşünüyor

Ermenistan"ın en büyük internet gazetelerinden "Armenia now"ın Genel Yayın Müdürü John Hughes: Obama"nın TBMM"deki konuşması Ermenileri memnun etmedi. Şu anda Ermenistan"a büyük bir hayal kırıklığı atmosferi hakim. İlişkilerin normalleşmesi için Türkiye"nin kesinlikle Ermeni Soykırımı"nı tanıması gerekli. Ben yakında aramızdaki sorunların çözümünde adımlar atacağımıza ancak tamamen çözemeyeceğimize inanıyorum. Ermeniler, ABD"deki 24 Nisan Ermeni Soykırım Günü"nde Obama"nın "Soykırım"demeyeceğine inanıyor.

BABALARI DEĞİL, ONLAR YAN YANAYDI...

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Türkiye"nin Ermenistan sınırını açmaya hazırlandığı yönünde Batı basınında çıkan haberlerden ötürü İstanbul"da Pazartesi günü gerçekleşen Medeniyetler İttifakı Zirvesi"ni protesto ederek, katılmadı. Aliyev zirveye Leyla Aliyeva"yı “Gençlik komitesi başkanı” sıfatıyla gönderdi. Aliyev"in kızına, Başbakan Erdoğan"ın kızları Esra Albayrak ile Sümeyye Erdoğan eşlik etmişti. 24 yaşındaki Leyla Aliyeva, üç yıl önce Rusya"nın en zengin Azeri ailelerinden Araz Agalarov "un oğlu Emin Agalarov ile hayatını birleştirmişti.

Obama Aliyev"i aradı

TÜRKİYE ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmasından rahatsız olan Azerbaycan"ı ikna etmek ABD Başkanı Barack Obama"ya düştü. Obama, İstanbul ziyaretini iptal eden Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev"i arayarak sohbet etti. Beyaz Saray"dan yapılan açıklamada, Obama"nın “bölgede daha çok barış ve güvenliğe yol açacak Türkiye ile Ermenistan arasındaki barışmanın önemine” vurgu yaptığı belirtildi.

Aliyev de Gül"ü aradı
ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dün öğle saatlerinde Cumhurbaşkanı Gül"ü aradı. Aliyev"in, Gül"e, Obama ile yaptığı telefon görüşmesi hakkında bilgi verdiği öğrenildi. Gül"ün de Aliyev"e Ermenistan sınırının açılması konusundaki gelişmeleri ve Türkiye"nin Azerbaycan"ın hassasiyetlerine özenli tavrını koruduğunu aktardığı bildirildi.

Milliyet