Matematik profesörü Ali Nesin, 1.7 milyon soru kitapçığında geçerli olan şablon için “Aptallığın daniskası” dedi: Kasıt da olsa, beceriksizlik de olsa sorumlular istifa etmeli. 
 
Taraf Gazetesinden Sadık Güleç'in haberine göre, Matematikçi Ali Nesin YGS’de matematik sorularına uygulanan “büyük sayının sağındaki doğru yanıttır” yöntemiyle 40 sorudan 23’ünün doğru cevabına ulaşılacağının anlaşılması üzerine “Sınava şaibe düştüğünü” söyledi. Nesin ‘kasıt’ da olsa beceriksizlik de olsa her iki durumda da sorumluların istifa etmesi” gerektiğini vurguladı. Ali Nesin kuşkular nedeniyle “belli bir puanın üstünde puan almış adayların kitapçıklarının” kontrol edilmesi gerektiğini savundu.
 
Diğer testler için de formül bulunabilir
 
Nesin matematik sorularında ortaya çıkan yönteme benzer başka formüllerin Fizik, Türkçe vb. testlerde de olup olamayacağı sorusunu şöyle cevaplandırdı: “Eğer sorunun şıkları sayısal olarak küçükten büyüğe, uzunluğuna göre kısadan uzuna ya da alfabetik olarak bir biçimde sıraya dizilebilirse, evet, söz konusu olabilir.”
 
 Sınava şaibe düştü
 
YGS’de matematik sorularına uygulanacak formülün ortaya çıkmasıyla “sınava şaibe düşmüş müdür” sorusuna ise Nesin “Şaibe elbette düşmüştür ama bana sorarsanız sınava hile hurda sokmaya çalışan biri çok daha zeki ve uyanık olur. Böylesine çocukça hatalar yapmaz ve kendini ele verecek master kitapçığını basına ve kamuoyuna sunmaz. Ayrıca 1000 kişiyle paylaşılan bir sır hiçbir zaman sır olarak kalamaz. Bu kadarını da düşünebilmeleri lazım” karşılığını verdi. 
 
Her kitapçığa uygulanabiliyor
 
Rastgele seçtiğimiz kitapçıkta dördüncü matematik sorusuna bu yöntemi uyguladık.Yöntene göre cevaplardan A şıkkındaki 10 sayısının sağındaki B şıkkındaki 6 sayısının doğru cevap olması gerekiyordu. Soruyu çözdüğümüzde bu şıkkın doğru cevabı yansıttığını gördük.
 
 Aynı soru master kitapçığın ilk sorusu olarak düzenlenmiş. Bu soruda da en büyük sayı B şıkkında 10 olarak bulunuyor.  BU şıkkın sağındaki C şıkkında 6 sayısı bulunuyor. Doğru cevap 6 olduğu için yöntem soruların yeri değişse dahi çok rahat uygulanıyor.
Hürriyet