AYDINPOST HABER SERVİSİ/Özgür DEDEOLUK-Yeni eğitim sistemi konusunda yaşananlar konusunda Eğitim-Sen Aydın Şubesi Örgütlenme Sekreteri Ali Gün ile görüştük. İşte satırbaşları…

Yeni eğitim sistemi hakkında görüşlerini aldığımız Eğitim-Sen Aydın Şubesi Örgütlenme Sekreteri Ali Gün hükümetin yaptığı çalışmaların eğitimi özelleştirmeye yönelik adımlar olduğunu belirtti. 60 ve 72 ay arasındaki çocukların okula başlamasının pedagojik sakıncalarından söz eden Ali Gün bu yaş aralığında çocukları olan aileleri çocuklarını okula göndermemeleri konusunda bir kampanya başlatacaklarını dile getirdi.

“Tüm kesimlerin görüşü alınmalıydı.”

Eğitim gibi önemli bir konunun mecliste görüşülürken alt komisyondaki görüşme esnasında muhalefet eden milletvekillerinin tekme tokat dövüldüğünü ifade eden Ali Gün bunun antidemokratik bir durum olduğunu belirtti. Ali Gün; “halkın, öğrencilerin, eğitim sendikalarının kısacası tüm kesimlerin görüşleri alınarak yeni bir eğitim sistemi düzenlenmeliydi” şeklinde konuştu.

“Çocuklar okuldan soğuyacak”

Erken yaşta okula başlamanın birçok yönden sakıncası olduğunu belirten Ali Gün şu ifadeleri kullandı: “İlköğretimin kademelendirilmesi 6–14 yaşa arasındaki çocukların bir arada bulunması doğru değil diyerek gerekçelendiriliyor fakat 60 ile 83 ay arasındaki çocukları aynı sınıfa koyuyorsunuz. Bu çelişkili bir durum. Bu durum sorun yaratacak. 60 aylık çocuklar zihinsel, psikolojik ve sosyal olarak okula başlamaya hazır değillerdir. Bu yaştaki çocukların okuyacağı yer okul öncesi eğitim kurumlarıdır. Ancak hükümet okul öncesi eğitimi yaygınlaştıracağız derken bunları ortadan kaldırdı. Bu sistemde çocuklar okuldan soğuyacak. 5 yaşındaki çocukların dikkat süresi çok kısadır. 40 dakika kendilerini derse vermeleri mümkün değildir.”

“Diğer ülkelerde durum söylendiği gibi değil”

Diğer ülkelerde okula başlama yaşı ve meslek seçme yaşının yetkililer tarafından 9–10 olarak dillendirildiğini ancak durumun böyle olmadığını ifade eden Ali Gün çoğu ülkede meslek seçme yaşının 15–16 olduğunu dile getirdi. 9 yaşındaki çocuğun meslek seçmesinin mümkün olmadığını belirten Ali Gün ailelerin çocuklarını yönlendireceğini bu yönlendirmenin de ileride sıkıntılar doğuracağını ifade etti.

“Öğretmenler ölü tercih yapıp boşta kalabilirler”

Öğretmenlerin değişen eğitim sistemiyle büyük belirsizlik yaşadığını ifade eden Ali Gün yaşanan belirsizlikten dolayı telefonlarının susmadığını, herkesin büyük bir endişe içinde olduğunu belirtti. Ali Gün sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitimin kademelendirilmesi sonucu bazı okullar ilkokula bazı okullar ise ortaokula dönüştü. İlkokula dönüşen okullardaki branş öğretmenleri, ortaokula dönüşen okullardaki sınıf öğretmenlerinin durumu belirsizlik içinde. Bu öğretmenler il içi tahin işlemleri yapacaklar. Fakat 25 olan tercih hakları 5’e düşürüldü. Hangi okulda ihtiyaç var yok bilmiyorlar. Bu yüzden belki de ölü tercih yapacaklar. Bu da onların boşta kalmaları demek. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden öğretmen ihtiyacı olan okulların listesini istedik ama hala cevap yok. 5 yıllık ilköğretimin 4 yıla indirilmesiyle 50–60 bin eğitim emekçisi norm kadro fazlası olacaktır. Dolayısıyla yapılacak düzenlemeyle kesintili eğitimin eğitim emekçilerinin sorunlarını daha da derinleştireceği açıktır.”

Eğitim özelleştiriliyor

Kanunda yer alan "İlköğretim okullarının eğitimi parasızdır" ibaresinin değiştirildiğini belirten Ali Gün bunun eğitimi otomatikman paralı hale getireceğini dile getirdi. Nitelikli, ulaşılabilir, parasız ve bilimsel bir eğitimden yana olduklarını sözlerine ekleyen Ali Gün bu konuda şöyle konuştu: “Bu yeni sistem hükümetin eğitime ideolojik bakış açısını yansıtmaktadır. Bu yeni sistem eğitimi ırkçı ve gerici bir yapı haline getirecek. Eğitim alınır satılır bir hale gelecek. Hükümet özel okulları teşvik etmek için özel okula giden öğrenci başına 1500 lira ödemeyi planlıyor. Devlet okulundaki bir çocuk için ise 1000 lira bile vermiyor. Eğitim kamusal bir hak olmaktan çıkıp piyasalaşmış durumda."

“60-72 ay arasındaki çocuklarınızı okula göndermeyin”

Getirilen bu yeni sistemin sorunlarının önümüzdeki dönemde giderek artacağını ifade eden Ali Gün mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. İlk olarak 60–72 ay arasındaki çocuğu olan velilerin çocuklarını okula göndermemeleri konusunda bir kampanya başlatacaklarını dile getiren Ali Gün sokak sokak, kahve kahve dolaşacaklarını, erken yaştaki eğitimin sakıncalarını, doğuracağı sonuçları velilere tek tek anlatacaklarını sözlerine ekledi.

Avrupa Ülkelerinde Zorunlu Eğitimin Yapısı ve Mesleki Eğitim

İtalya: Zorunlu eğitim 10 yıl (6-16 yaş arası). 5 yıl ilköğretim, 3 yıl ortaöğretim ilk kademe, 2 yıl ortaöğretim ikinci kademe. Ortaöğretimin son kademesinde mesleki yönlendirme söz konusu.

Fransa: 6-16 yaşlar arasında zorunlu eğitim söz konusu. 6 yaşında ilk yıl okulöncesi eğitim söz konusu. (6-11 yaş). Öğrenciler orta eğitimin ilk kademesinin sonunda yani 15 yaşında ise mesleki eğitime yönlendirilebiliyorlar.

Yunanistan: 5 yaşında okulöncesi eğitime başlamak zorunlu. 6-12 yaş arası ilköğretim. Meslek okulları 15 yaşından itibaren kayıt kabul ediyor (6+3+3 şeklinde örgütleniyor).

İspanya: Okulöncesi eğitim zorunlu değil. 7 Yaşında başlayan zorunlu eğitim 17 yaşına dek sürüyor. (7-12)-(12-16) yaş şeklinde. İlköğretim ve ortaöğretim ikinci kademeyi kapsar. Ortaöğretimin ilk kademesinde mesleki okula gitme şeklinde değil ama “mesleki yeterlilik programlarına” katılma şeklinde bir mesleki eğitim söz konusu.

İngiltere: Zorunlu eğitim 5-16 yaşları arasında. 7 yaşında ilköğretim başlıyor ve 11 yaşına dek sürüyor. 11-14 ortaöğretim ilk kademe yaşlarını oluşturuyor. Mesleki eğitime yönlendirme ise 16 yaşından (ortaöğretim ikinci kademe) sonra yapılıyor.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png