DİYARBAKIR Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can, Diyarbakır'a yapılacak olan 8'inci cezaevine tepki gösterdi. Diyarbakır'da hali hazırda 1 organize sanayi bölgesi olduğunu belirten Başkan Can, "Diyarbakır'da yatırım için bir çok şirket sıra bekliyor. Tekel fabrikasının arazisini ikinci OSB olarak düşünürken, oraya cezaevi yapılmasının tercih edilmesi büyük haksızlık. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası adına, çok kısa sürede çoğu kadın, binlerce insana iş sağlayacak bu alanın cezaevine dönüştürülmesini doğru bulmuyoruz. Kaldı ki bu 8'nci cezaevi de hazır bir fabrikadan farksız olan tekel sahalarında yapıldı. Yatırım alanını cezaevine dönüştürecekseniz, teşvik paketlerini çıkarmanın bir anlamı da kalmıyor. Fabrika isteyen bir şehrin önüne, cezaevi seçeneğiyle gelmek büyük haksızlıktır" diye konuştu.

İhaleye çıktı

Can, Sanayi Bakanıyla yaptıkları görüşmede tekel depolarının cezaevine dönüşmesi için ödenek aktarıldığı ve ihaleye çıktığını öğrendiklerini belirterek, şunları


DTSO Başkanı Remzi Can

söyledi: "Bu konudaki rahatsızlığımızdan dolayı bakan, tekel sahasının en fazla 1.5 yıl cezaevi olarak kullanılacağını ifade etti. Denilen süre doğru olsa bile, bu alanlardaki antrepo ve fabrika alanlarının yapısı cezaevine uygun hale getirilecek. Bu nedenle tekel sahasının yeniden üretim yapacak şekilde dönüştürüleceğini sanmıyoruz. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde 20'si tekstil olmak üzere yatırım yapmak için 190 kişi sıra bekliyor. Onlara zaten arsa tahsisi yapamıyoruz. 25-30'unu Tekel sahasında hazır antrepo ve fabrika tahsis edebilecektik ama bu fırsat elimizden alındı."
5 bin kişiye istihdam

Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan raporda, tekel depolarının tekstil üretim sahasına dönüşmesi durumunda, çoğunluğu kadınlardan olmak üzere ilk etapta 5 bin kişinin istihdam edileceğini vurgulayan Can, "660 dönümlük alanda kurulmuş olan tekel sahasının 145 dönümü kapalı alandan oluşuyor. Kapalı alanlardan her birinde 5 dönüm büyüklüğünde 12 depo ve 55 dönüm büyüklüğünde 2 fabrika alanı bulunuyor. Toplam 105 dönümlük kapalı alan 2-3 ay gibi kısa sürede fabrikalara dönüştürülebilir. Bu alanlar, sanayinin ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü altyapıya sahip durumda. 5 bin kişinin ekmek kapısı olacak yer, el çabukluğu ile cezaevine dönüştürüldü.

Ağaoğlu'nu davet ettik zırhlı araç istedi

BÖLGEDE yaşanan terör ve şiddet olayları nedeniyle Diyarbakır'ın asıl gündeminin geri planda kaldığını anlatan DTSO Başkanı Remzi Can, şöyle konuştu: "Her yerde Diyarbakır çok riskliymiş gibi bir hava estiriliyor. Yatırımcı buraya gelmeye korkuyor. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'da düzenlediğimiz bir fuar için işadamı Ali Ağaoğlu'nu davet ettik. Ağaoğlu, televizyonlarda gördüğü bu görüntülerden dolayı çekinmiş olsa gerek, gelmek için özel uçak ve zırhlı araç istedi. Adam risk almak istemiyor. Parasını riskli bölgeye yatırmak yerine daha güvenli Şanlıurfa ve Gaziantep'te yatırıma dönüştürüyor."