Algı yönetimi en basit tanımı ile karşı tarafı veya kamuoyunu istenilen şekilde etkilemeye ve istenilen şekilde düşünmesini sağlamaya çalışmaktır. Başka bir bakış açısı ile etkili bir pazarlama yöntemidir.

Algı Yönetimi günümüzde siyasetteki rekabetin artması ile siyasetin vazgeçilmezi olmuştur. Parti liderleri, yerel yönetim adayları, milletvekili adayları, hükümetler ve diğer siyasi oluşumlar algı yönetimini çok yaygın şekilde kullanmaya başlamışlardır. Siyasette rekabet ve liderlik savaşında, algı yönetimini kullanmak, bu alanda başarılı olmak, partilerin ve liderlerin kaderini belirlemektedir. Algı yönetimi bir bakıma siyasilerle halk arasındaki iletişimi yönetmektir. Kurulan iletişimle o hedef kitleye görüşlerini aktarmak ve buna inanmalarını sağlamak siyasetçilerin başarısı artıracaktır.

Siyasette algı yönetimi seçmen kitlesi üzerindeki algıyı hangi iletişim kanalları ve araçları ile yönlendirmelidir? Tabi ki medya, sosyal medya, internet gibi güncel kitle iletişim araçları ve mitingler, reklamlar, piar çalışmaları, halkla ilişkiler faaliyetleri, konserler, güven endeksi çalışmaları vb. ile.


Ülkemizde algı yönetimi son yıllardaki en önemli siyasi çalışmalarından biri olmuştur. Algı yönetimi stratejilerini kullanan siyasetçiler yaptırdıkları anketlerdeki liderlik grafikleri, meydan konuşmaları ve açık oturumlardaki keskin konuşmalarla seçmen kitlesi üzerinde ciddi bir algı yönetimi oluşturma gayreti içine girmişlerdir. Ayrıca var olan gerçeklerin algı yönetimi ile ne kadar manipule edilebilir olduğu da ortadadır.

Toplumların sosyal, ekonomik, eğitim ve kültürel yapısı ile o toplumda yaşayan insanların algı yönetimi stratejilerinden etkilenme ilişkisi arasında ters orantı vardır. Son zamanlarda bazı akademisyenlerin okumamış toplum istemelerinin temelinde bu düşünce yatmaktadır. Yani toplum olarak eğitim seviyemizi arttırdıkça, ekonomik seviyemizi yükselttikçe, kültür birikimimizi arttırdıkça, sosyal ilişkilerimizi geliştirdikçe araştırma, analiz etme ve düşünme yeteneğimizi kullandıkça algılarımızı yönetme konusunda karşı düşüncedeki algı yönetiminin negatif etkisini fark edip karşı koyabileceğiz.

Ülkemizin içinde bulunduğu yerel ve genel seçimler öncesinde aslında görüyoruz ki meydanlarda siyasetçilerin bize sunmaları gereken hizmet vaatlerinden çok, kendi seçmen kitlesi üzerindeki algıyı yönetmek ve bu algıyla daha çok seçmeni inandırma yarışı içine gireceklerdir. Ülkemizde 2014 Mart’ında algı yaratma ve algıyı yönetme yarışı havasında geçen seçimler önümüzdeki diğer seçimlerde de benzer algı yönetim stratejileri ile karşılaşacağımızı söylemek hiçte zor değildir.

 

Algı yönetimi genelde olduğu kadar yerelde de önemlidir. Siyasi tercihler yerel düzeyde daha kolay değişebilir olduğu için algıyı yönetme daha da önemli olmaktadır. Gerek aday adaylığı dönemindeki aday belirleme sürecinde gerekse başkanlık yarışında dar bölgede algı çalışması hayati derecede öneme sahip olacaktır. Yerelde imaj çalışmasının algı yönetimine etkisi de yüksektir. Bu türden imaj destekli algı çalışmaları oy verecek olan kitlenin kolaylıkla etkilenmesini sağlayacaktır.

Mükemmellik, yüz savaşın yüzünü de kazanmak değildir. Asıl maharet düşmana hiç savaşmadan boyun eğdirmektir. (Sun Tzu)