Madrid'deki evinde geçen çarşamba beyin kanaması geçirerek hastaneye  kaldırılan Rubalcaba'nın ölüm haberi bugün (TSİ) 16.30'da geldi.

İspanyol sosyalizminin son 40 yılda önemli isimlerinden biri olan  Rubalcaba, 1993-2014 yılları arasında milletvekilliği yapmıştı. Rubalcaba bu dönem içinde Eğitim Bakanı (1992-1993), İçişleri Bakanı (2006-2011), Hükümet  Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı (1993-1996 ve 2010-2011) görevlerini yürütmüş,  2012-2014 yılları arasında da PSOE'nin Genel Sekreteri seçilerek, sosyalistlerin  liderliğini yapmıştı.

Rubalcaba, özellikle İçişleri Bakanı olduğu dönemde gösterdiği kararlı  siyasi tavrıyla, Bask bölgesindeki terör örgütü ETA'nın kendini feshetme sürecinde kilit rol oynayan isimlerden biri olarak gösteriliyordu.

Rubalcaba'nın ölümünden dolayı İspanya'daki tüm siyasi partilerin  liderleri başsağlığı mesajı yayınlarken, ayrıca PSOE, aşırı sol görüşlü Podemos  ve liberal sağ görüşlü Vatandaşlar partileri Avrupa Parlamentosu (AP) seçim  kampanyalarına ara verdiklerini duyurdu.

Başbakan ve PSOE lideri Pedro Sanchez, Rubalcaba'nın sağlık durumundan  dolayı Romanya'da yapılan Avrupa Birliği liderleri gayriresmi toplantısından  erken dönmüş ve bugünkü seçim kampanyasının tamamını iptal etmişti.

Sanchez, Rubalcaba'nın ölümünden dolayı İspanyol basınında  "İspanya'nın hizmetinde bir devlet adamı" başlıklı bir makale yayımladı. Bir  sosyalist olarak Rubalcaba'nın ölümünden derin acı duyduğunu vurgulayan Başbakan  Sanchez, "Özgürlük savaşçısı Alfredo Perez Rubalcaba, sahip olduğu tüm mevkilerde  İspanya'nın modern, Avrupalı ve demokratik bir ülke olmasına yardımcı oldu."  ifadesini kullandı.

Rubalcaba'nın naaşının bu akşam İspanya Meclisi'ne getirileceği ve  cenaze törenin yarın yapılacağı bildirildi.