Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Başbakan Erdoğan ve iki bakanla görüşen Cem Vakfı Başkanı Prof. İzzettin Doğan görüşmede ele alınan konulara açıklık getirdi.06 Aralık 2008 20:00


Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, hükümetin Alevi açılımını seçim yatırımı olarak görmediklerini söyledi. Çalışma ofisinde Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ve Milletvekili Reha Çamuroğlu ile bir görüşme yapan Doğan, "Seçim yatırımı kokan bir vaatte bulunulmadı." dedi.

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanları Mehmet Aydın, Said Yazıcıoğlu ve AK Parti Milletvekili Reha Çamuroğlu'yla bir araya gelen Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, görüşmenin çok olumlu geçtiğini söyledi. Doğan, "Bugün sayın Başbakanımızın daveti üzerine buraya geldik. Başbakan'ın yanında Sayın Mehmet Aydın, sayın Prof. Dr. Said Yazıcıoğlu ve sayın Reha Çamuroğlu vardı.

Kendileriyle uzun uzadıya geniş bir biçimde Alevi-İslam anlayışını benimseyen 25-30 milyona yakın insanın, devleti yönetme sorumluluğu bulunan hükümetten isteklerini ve bu isteklerinin neler olduğunu yüz yüze konuşma, görüşme olanağını bulduk. Gayet samimi ve dostane bir hava içerisinde geçti görüşmemiz. Gerek sayın Başbakan, gerekse sayın bakanlar kendi akıllarına takılan bazı konularda bir açıklık getirilmesi amacıyla bazı sorular yönelttiler, bazı mütalaa sardettiler. Buna karşılık biz de kendi düşüncelerimizi söyledik ve 2 saate yakın bir süre görüştük." diye konuştu.

İzzettin Doğan, toplantıdaki taleplerini sıralayarak, "Alevi yurttaşların genel bütçeden pay almasını, Alevi-İslam anlayışıyla ilgili bilgilerin sağlıklı bir biçimde Alevi inanç önderlerinin kabul edebilecekleri bir biçimde ders kitaplarına konmasını, Alevi ve eğer isterlerse Sünni çocukların her zaman Alevi-İslam anlayışını kitaplardan okuyup öğrenme imkanını sağlanmasını, devlete ait televizyon ve radyolarda Sünni-İslam'a tanınan konuşma haklarının Alevi'lere de tanınmasını istedik." dedi.

-"1000 YILDIR BİRLİKTE YAŞAYAN ALEVİLERLE SÜNNİLER ARASINDA ÇATIŞMA ÇIKMAZ"-

Toplantıda, "Alevi-İslam anlayışıyla bugün egemen olan İslam anlayışı arasında bir çatışma çıkabilir mi? ve bu bir kargaşaya götürebilir mi?" şeklinde tereddütlerin dile getirildiğini belirten Doğan, "Bunun gerçekleşmeyeceğini, çünkü Türkiye'de 1000 yıldır yaşayan Alevilik ve Sünniliğin bugüne kadar hiçbir biçimde karşı karşıya gelmediğini, bu çatışma içine girmediğini ve haklar verilmediği halde Alevilerin çatışmaya girmediğini, 'haklar verildikten sonra neden çatışmaya girilsin?' şeklindeki bir mütalaa ile bu konuları tartıştık." şeklinde konuştu.

Doğan, Bakanlar Said Yazıcıoğlu ve Mehmet Aydın ile düşünceleri anlamakta hiçbir sıkıntı çekmediklerini belirten Doğan, Reha Çamuroğlu'nun iletişim sağlamasıyla yeniden toplantı yapacaklarını söyledi. Doğan, "Sayın Yazıcıoğlu ile bir araya gelmemiz sürpriz olamayacak." dedi.

Hükümetin Alevi açılımının seçim yatırımı olduğu şeklinde medyada yer alan haberlerin hatırlatılması üzerine Doğan, "Şimdi haksızlık yapmamak lazım. Orada konuşulanları dürüstçe ben size yansıtıyorum. Seçim yatırımı kokan herhangi bir vaatte, beyanda bulunmadılar, böyle bir yaklaşım sergilemediler. Gördüğüm kadarıyla taraflar, birbirlerini bu sefer Hükümet olarak, bizler de sivil toplum kuruluşları olarak birbirimizi tanıma, düşüncelerimizi birbirimize aktarma olanağını samimiyetle bulduk. Sayın Yazıcıoğlu, 'bu perspektifle eğer İslam anlayışı ifade ediliyorsa bizim Alevi kurumlarıyla bu meselenin çözümünde herhangi bir zorlukla karşılaşacağımız beklenmemelidir.' dedi. Sayın Yazıcıoğlu pozitif bir yaklaşım ifade etti. Sayın Başbakan, 'seçimlerden sonra bu konuyu daha da ileri götüreceğiz' demek suretiyle 'seçim yatırımı' eleştirisini de böylece engellemiş oldu." değerlendirmesinde bulundu.


(CİHAN)