Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Görmez, 15-16 Ocak tarihlerinde Ankara'da Büyük Alevi Kurultayı'nın toplanacağını bildirdi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Görmez, vakıf binasında yaptığı açıklamada, devletin ''açılım paketi'' adı altında, Aleviler'e karşı yeni bir asimilasyon stratejisinin temellerini attığını iddia etti. Bu strateji ile ''devletçe kabul edilebilir tanımlara dayanan sözde çözüm önerilerinin dayatıldığını'' ifade eden Görmez, ''Oysa Aleviler'in kendilerinin inançlarıyla ilgili bir sorunları olmadığı gibi inanç ve ritüellerini hakim kılınmaya çalışılan belirli bir din ve mezhep anlayışının dar sınırları içinde düşünen siyasi ve dinsel otoritelere tescil ettirmeye de ihtiyaçları yoktur'' dedi.

Aleviler'in temel sorununun, ''siyasal ve toplumsal yaşamın, Aleviliği diğer inanç gruplarıyla eşit olanaklara sahip yaşamalarına imkan bırakmayacak biçimde örgütlenmesi'' olduğunu söyleyen Görmez, şöyle devam etti:

''Aleviler'in kendi gündemlerini yaratmak ve bu gündemi ülkedeki diğer sorunlarla ilişkilendirerek tartışma zamanının geldiğini düşünüyoruz. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı olarak böyle düşünen tüm kitle örgütlerini ve Alevileri 15-16 Ocak 2011 tarihinde Ankara'da yapılacak Büyük Alevi Kurultayı'nda buluşmaya çağırıyoruz. 15 Ocakta örgüt başkanları bir araya gelecek. 16 Ocakta Anatolia Gösteri Merkezi'nde yapılacak halka açık büyük kurultaya da Avrupa'daki bütün Alevi dernekleri, Türkiye'deki Alevi dernekleri ve bütün Alevi örgütleri, Alevi köy muhtarları, Alevi düşünürler ve Alevi siyasetçiler ile herkes davet edilmiştir.''

Ercan Görmez, ''somut taleplerini'' soran bir gazeteciye verdiği yanıtta da, Alevi Çalıştayı'na davet eden hükümete, bu talepleri içeren bir dosya sunduklarını anımsattı. Görmez, bu taleplerin tam tersi bir durum ortaya çıktığını ifade ederek ''Mesela, zorunlu din derslerine ilişkin Anayasa Mahkemesi'nin kararı olmasına rağmen hükümet din derslerini zorunlu olmaktan çıkarmayı düşünmediği gibi ikinci, üçüncü din derslerini ortaya koydu'' dedi.

Dinleyici olarak herkesi kurultaya davet edeceklerini bildiren Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Görmez, ''Bu sefer Aleviler konuşacak. Bizi dinlemek istiyorlarsa gelip dinleyecekler. Tamamen alternatif bir çalışmadır diyebiliriz. Alternatiften ziyade, biz kimsenin alternatifi değiliz, bizi başkalaştırmaya çalışıyorlar. Biz kimsenin alternatifi değiliz'' diye konuştu.

''Alevi katillerinin'' Alevi çalıştayına davet edilmesinin kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını söyleyen Görmez, şunları ifade etti:

''Çok çirkindi ve kabul edilebilir bir şey değildi. En ilginç olan şey, devletin birinci çalıştayda yaptığı açıklama, sorun sanki Alevilermiş - Alevilikmiş gibi 'hadi buyurun, oturalım, aleviliği tarif edelim' gibi bir davranıştı ki bu da zaten niyeti gösteriyordu. Orada sorun Aleviler - Alevilikten değil, devletin kendisinden kaynaklanıyor. Bunu görmek istemediler; kendilerince bir tarif yapmak istediler. Bu da çalıştayların tamamının sonucunu gösterecek bir şeydi.''