AKP"nin Kemal Kılıçdaroğlu"nun memleketi Nazimiye İlçesi"nde 2004 yılında aldığı oy oranı bu seçimde "beyaz eşya" yardımına rağmen düştü.

TUNCELİ"de büyük tartışma yaratan seçim öncesi beyaz eşya dağıtılması, AKP"nin burada seçimi kazanmasına yetmedi. "Seçim rüşveti" olarak nitelendirilen yardımlara rağmen AKP, Tunceli"de seçimi kazanamadı.

Tunceli"de seçimi kent merkezinde 62 sandıkta kullanılan 12 bin 649 oydan 4 bin 293"ünü alan DTP adayı Edibe Şahin kazandı. Bağımsız aday Murat Kur 3 bin 340, AKP 2 bin 926 ve CHP 2 bin 44 oy alırken, 46 oy diğer adaylara dağıldı. DTP"liler sonuçların açıklanması üzerine belediye binası önünde toplanarak davul- zurna eşliğinde kutlamalar yaptı. Yapılan son yerel seçimi yine DTP"den Songül Erol Abdil kazanmıştı.

AKP, CHP"nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu"nun memleketi Tunceli"nin Nazimiye İlçesi"nde 2004 yılında aldığı oy oranını bu yıl "beyaz eşya" yardımına rağmen düşürdü. Nazimiye"de bağımsız aday seçimi kazandı. Tunceli Valiliği"nde, AKP afişlerinin bulunması da beyaz eşya dağıtımı ile birlikte tartışma çıkarmıştı.

Savcılık durdurdu

Tunceli Valiliği"nin seçimler öncesi 3300 aileye beyaz eşya dağıtması büyük tartışma yaratmıştı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yardımı "Anayasa ve Seçim Yasası"na aykırı" bulmuştu. Ancak yardım dağıtımının sürmesi üzerine YSK, savcılığa suç duyurusunda bulunmuş ve valiyi İçişleri Bakanlığı"na şikáyet etmişti. Savcılık soruşturma başlatmış ve yardım dağıtımı durdurulmuştu.

Valiye destek

Muhalefet aynı zamanda AKP"li Murat Mercan"ın kayınbiraderi olan Tunceli Valisi Mustafa Yaman"a sert tepki göstermişti. Başbakan Tayyip Erdoğan, valiyi "Valime sahip çıkıyorum. Görevini yapmıştır. Burada 350-400 aileye bu tür yardım gitmiş. Bu olaydan dolayı kıyamet koparılıyor. 350-400 aile Tunceli"de seçim kaderi değiştirir mi. Dert üzüm yemek değil bağcı dövmek" sözleriyle korumuştu.

HÜRRİYET