Meclis’te dün gece yarısı AK Partililerin kabul edilen önergesiyle, torba tasarıdaki, “29 Şubat 2016 tarihine kadar emekliye ayrılma talebinde bulunan albaylar” ifadesi, tarih korunarak “YAŞ tarafından emekliye ayrılmasına karar verilen albaylar” olarak değiştirildi. Zorunlu emeklilik yolunu açan bu değişikliğin gerekçesinde de, “Kadrosuzluktan emeklilik hükümlerine tabi ve 30 Ağustos 2016 tarihi itibariyle subaylıkta 28, 29 ve 30. hizmet yıllarını dolduran personel hakkındaki emeklilik kararının YAŞ tarafından verilmesi amaçlanmıştır” denildi. 

EMEKLİLİK TEŞVİĞİ KORUNDU

Albayların emekli olmaları halinde alacakları teşvikler ise korundu. Buna göre 30. hizmet süresini tamamlayacak albaya emekliye ayrılması halinde 19 bin TL, 29. hizmet süresini tamamlayacak albaya 38 bin TL, 28. hizmet süresini tamamlayacak albaya ise 57 bin TL ikramiye ödenecek.

CHP’nin asker kökenli İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, düzenlemenin her 6 albaydan birini kapsadığını belirtirken, emeklilik teşviğinin Genelkurmay’ın talebi doğrultusunda iki katına çıkarılması gerektiğini söyledi. Muhalefetin teşvik oranlarını yükselten önergesi ise AK Partililerin oylarıyla reddedildi. 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise tasarının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde teşvikli emeklilik uygulamasına ilişkin bilgi verirken, TSK’da halen 6 bin 102 albayın görev yaptığını, bu sayının toplam personel sayısının yüzde 16’sına tekabül ettiğini belirterek şu bilgiyi vermişti:

“İdeal oran yüzde 8’dir. Fransa’da yüzde 7, ABD’de yüzde 6’ya yakın, İngiltere’de yüzde 4. Bu düzenlemeden bütün albaylar yararlanırsa, bin 75 personel yararlanmış olacak. Bu albaylardan 1986 girişli olanlar 308 kişi, 1987 girişli olanlar 346 kişi, 1988 girişli olanlar da 421kişi. Bu albayların Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki sayıları, giriş yılına göre 27 ve 29, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki sayıları ise 28, 24 ve 55. Gerek birliklerin birleştirilmesi gerek Silahlı Kuvvetler’deki reform gerçekleştiğinde, albay sayılarını ideal olan sayıya düşüreceğiz. Bunun üzerindeki çalışma devam ediyor. 2017 yılındaki Yüksek Askeri Şura’da bununla ilgili karar alınacak.”     

DÖVİZLİ ASKERLİKTE 38 YAŞ DÜZENLEMESİ 

Tasarının oturma ve çalışma iznine sahip olarak fiilen en az 3 yıl yabancı bir ülkede yaşayıp, 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar durumlarını ispatlayan belgelerle bağlı oldukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvurup, bin Euroveya karşılığı yabancı ülke parasını defaten ödeyenlerin askerlik yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılmalarını öngören düzenlemesi de yasalaştı. AK Partililerin bu maddede gerçekleştirdikleri bir son dakika değişikliğiyle, 38 yaşını tamamladıkları yılsonuna kadar başvuruda bulunmamış olanlar ile başvurup gerekli ödemeleri yapmayanlara da 2 yıl içinde bin Euro ödemeleri koşuluyla bu imkandan yararlanma olanağı sağlanarak kapsamı genişletilmiş oldu.