Geçtiğimiz günlerde Milli Park’a bırakılan alageyiklerin ardından Dilek Yarmadası Milli Parkı’na da alageyikler bırakıldı.
EKODOSD Derneğinin yapmış olduğu araştırmalarda Dilek Yarımadasının 100-150 yıl önce alageyiklerin yaşam alanı olduğunu ortaya çıkarken; Kuşadası Davutlar arasındaki Kadı Kalesi kazı çalışmaları sırasında geyik boynuzları çıkmıştı. Antalya Düzlerçamı’nda bulunan alageyiklerden bir bölümünün milli parka getirilmesi için Çevre ve Orman Bakanlığı’na müracaat eden EKODOSD Derneği’nin girişimleri sonucu, Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av ve Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı dünyada saf alageyik popülasyonunun sadece Antalya’da bulunduğunu ve nesillerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için, mevcut geyiklerden bir bölümünün eski yaşam alanlarına gönderilmesi kararını almıştı.
Av ve Yaban Hayatı Dairesinin ODTÜ bilim adamlarıyla yapmış oldukları işbirliği neticesinde en uygun alanın, coğrafi koşullarının uygun olması, alana giriş ve çıkışların kontrol altında tutulması, yarımada bölümünde kaçak avcılığın hiç olmaması, büyük memelilerin yaşaması için elverişli toprak ve hava koşullarına sahip olması nedeniyle Dilek Yarımadası seçilmişti. Antalya Düzlerçamı’ndan özel sistemlerle yakalanan alageyiklerin 3. Partisi de Kuşadası’nın Güzelçamlı Beldesi Milli Park’ta doğaya bırakıldı.
Yaptığı açıklamada, Antalya Düzlerçamı’ndan Dilek Yarımadası’na 30’a yakın alageyiğin getirilmesinin beklendiğini söyleyen EKODOSD Derneği Başkanı Bahattin Sürücü; “Boyunlarına uydudan izleme cihazı takılan alageyiklerin hareketleri sürekli olarak takip edilecektir. Anadolu Parsı ve alageyik gibi türlerini yıllar önce kaybeden Dilek Yarımadası, Antalya’dan getirilen yeni alageyiklerle milli parkın yaban hayatına büyük zenginlik katacaktır. “Ayılar ormanın bekçisi, domuzlar çiftçisi, geyikler de süsü” deyiminde olduğu gibi, alageyikler Dilek yarımadasının süsü olacaktır. Dünyada saf olarak sadece ülkemizde bulunan bu türün neslini sağlıklı bir şekilde Dilek Yarımadası’nda devam ettireceğine umuyoruz” diye konuştu.