Yeni hükümetin ilk icraatı, vergi sisteminde devrim niteliğinde düzenleme yapmak oldu. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan kanun hükmünde kararname ile ‘vergi denetim sistemi’ sil baştan değiştirildi. Kararname ile ABD’de ünlü mafya lideri Al Capone’yi hapse atan vergi denetim sistemi Türkiye’ye getirilirken, vergide çokbaşlılık da ortadan kalktı.
 
Üç kurul tasfiye edildi
 
Kararname ile Maliye Bakanlığı bünyesinde yıllardır faaliyet gösteren, Hesap Uzmanları Kurulu, Maliye Teftiş Kurulu, Gelirler Kontrolörleri tasfiye edildi. Üç kurumun başkanı da görevden alınarak, bakanlık müşavirliğine atandı. Yine aynı kararname ile Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde taşrada görev alan ‘vergi denetmenliği’ sistemi de kaldırıldı. Maliye Bakanlığı bünyesindeki tüm denetim birimleri tasfiye edilirken yerine ise süper yetkilerle donatılmış Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı oluşturuldu. Başkanlık doğrudan Maliye Bakanı’na bağlı olarak faaliyet gösterecek. Hesap uzmanları, Maliye müfettişleri, gelirler kontrolörleri ve denetmenlerin tamamı, Denetim Kurulu Başkanlığı’na kaydırıldı. Unvan farklılığına da son verildi. Yeni oluşturulacak kurulda görev yapacak tüm denetim elamanları, ‘vergi başmüfettişi, vergi müfettişi ve vergi müfettiş yardımcısı’ ünvanlarını kullanacak. Bundan sonra hesap uzmanı, Maliye müfettişi ve vergi denetmeni ünvanları kullanılmayacak. Denetim birimlerinin tamamı aynı ünvanla çalışacaklar. Vergi Denetim Kurulu Başkanı’nın dört yardımcısı bulunacak.
 
Başkan yardımcıları ise bir araya gelen denetim birimleri tarafından doldurulacak. Türkiye’deki tüm vergi denetimleri bundan sonraki süreçte, Vergi Denetim Kurulu tarafından yapılacak. Gelir İdaresi, vergi denetimlerine karışmayacak sadece tahsilat işlemlerine bakacak. Vergi Denetim Kurulu bünyesinde ‘büyük mükellefler’, ‘küçük mükellefler’, ‘organize vergi kaçakçılığı’ ve ‘örtülü sermaye transferleri’ olmak üzere 4 ana grup başkanlığı oluşturulacak. Birimler özel yetkilerle donatılacak. Özellikle organize vergi kaçakçılığı birimi sadece, hayali ihracat, naylon fatura, kara para, suç örgütlerinin gelirlerini araştıracak. Grup, bu çerçevede iyi denetim elamanlarından  oluşan ekipler kuracak. Al Capone gibi suç örgütü liderlerinin gelirlerini bu birim araştıracak.
 
Ek zam yapılmadı yetki verildi
 
Kararnamede, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na toplam 12 bin 687 kişilik kadro verildi. Söz konusu kadronun büyük kısmı vergi denetmenleri tarafından doldurulacak. Mevcut birleşmeden dolayı, hiçbir denetim elamanı zarar görmeyecek. Herkes aynı özlük haklarına sahip olacak. Kararnamede, denetim elamanları için ek zam öngörülmedi. Ancak Maliye Bakanı’na, kurul başkanı ve başkan yardımcıları başta olmak üzere tüm kurul denetim elamanlarına 10-15 bin liraya kadar ek zam yapma yetkisi verildi. Bakanlık, kararname ile ilgili bir de yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, denetim birimlerinin tek çatı altında toplanarak, vergi denetimindeki tek başlılığın ortadan kaldırıldığı vurgulandı. Açıklamada “Bugün hayata geçirdiğimiz değişimin arkasında yatan temel unsur kararlı ve güçlü siyasi iradedir” denildi.
 
Vergi denetmenleri kârlı çıktı
 
Maliye içinde ‘tek çatı düzenlemesi’ olarak bilinen, tüm denetim birimlerinin Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı bünyesinde toplanmasına ilişkin kararnameden, en karlı vergi denetmenleri çıktı. Özlük ve sosyal haklar konusunda diğer denetim birimlerinin altında olan vergi denetmenleri, yeni düzenleme ile eşit haklara kavuşmuş oldu. Söz konusu düzenleme, Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Hadi Ekici’nin, Maliye Teftiş Kurulu Başkanı Raci Ün’ün ve Gelirler Kontrolörleri Başkanı Aziz Özbek’in koltuklarına kaybetmesine yol açtı. Üç başkan da dün itibariyle bakanlık müşaviri oldu. (stargazete)