Aktakka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1882-1883 yıllarında Aydın-İzmir demiryolu inşaatı sırasında Tralleis Antik Kenti'nde bulunan ve MÖ 200 ile MS 100 tarihleri arasında yapıldığı tahmin edilen ''Seikilos Mezar Yazıtı''nın önce İzmir'e ardından yurt dışına kaçırıldığını söyledi.
Yazıtın 1966 yılından bu yana Danimarka'nın Kopenhang Müzesi'nde sergilendiğini ifade eden Aktakka, şöyle konuştu:
''Aydın'da yurt dışına çıkarılmış olan tarihi eserlerimizi araştırarak, bunlarla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bilgi veriyoruz. Bunların Aydın'a kazandırılmasını Bakanlığımızdan istiyoruz. Seikilos Mezar Yazıtı için bakanlık nezdinde girişimlerimize başladık. Bu yazıtın üzerindeki yazı ve notalar, Aydın ve Tralleis Antik Kenti için önemlidir. Yazıtın yeniden Aydın'a kazandırılması için elimizden geleni yapacağız.''

-''Seikilos Mezar Yazıtı''-

1882-1883 yıllarında Aydın-İzmir demir yolunun inşaatları sırasında Tralleis'te bulunan Seikilos Mezar Yazıtı, Seikilos adlı kişinin karısı Euterpe'nin mezar taşına yazdırdığı sözlerden oluşuyor.
Mezar taşı, sütun gövdesi şeklindeki bir kolonun üzerine kazınmış, iki bölümden meydana geliyor. Antik Grek müzik notalı lirik şiir, şarkı sözü notaları ve mezar yazısı alt alta yazılmış Seikilos Mezar Yazıtı tamamen müzik kompozisyonu örneği olması yanında dünyada müzikal nota olarak bilinen en eski yazılı kayıt kalıntısı.
Yazının transkripsiyonunda, müzik sözleri harflerle sembolize edilerek kısa bir müzik notası ortaya çıkarılmış. Müzik, MÖ 2. yüzyılda Phrygia'da bilinen nota sistemine uygun yazılmış.
Şiiri oluşturan sözler, 6/8'lik nota ölçüleriyle ezgiye dönüştürülerek batıda müzik marketlerde özgün müzik olarak müzikseverlere sunuluyor.
Grekçe olan şiirin Türkçe sözlerini ise şöyle:
''Yaşadığın müddetçe dertsiz tasasız ol/Hiçbir şeyin seni üzmesine izin verme/Hayat çok kısa/Ve zaman her şeye gebedir.''