Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok Sabih Kanadoğlu'nu ziyareti sonrasında bir açıklama yaptı. Gözaltı olmadığını belirten Özok, Kanadoğlu akşam evinde olabilir dedi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili, ''Sayın Başbakan bu konuda Başsavcılığa soyundu, savcılığa soyundu. Daha detaylı, daha ayrıntılı bilgiyi o bilir. Yani işin içinde siyasal iktidarın da bir bulaşıklığı varsa ona, o cevap verecektir'' dedi.

Özok, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun,''Ergenekon'' soruşturması kapsamında arama yapılan evine gelişinde gazetecilere açıklama yaptı.

Yargıya güvendiklerini, usule, adil yargılamaya uygun bir tahkikat yapılmasını istediklerini belirten Özok, ''Kim olursa olsun bu ben de olabilirim Sabih bey de olabilir yeter ki kurallara uygun bir şey yapılsın'' dedi.

Herkese soğukkanlılığı önerdiğini söyleyen Özok, Kanadoğlu'nun dostu olduğunu, yargının üst düzeyinden emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak kendileri için son derece önemli birisi olduğunu anlattı.

''Özel dostum. Kendisine eğer bir hukuki yardımım olursa, eğer istiyorsa onu yerine getirmek için geldim'' diyen Özok, şöyle devam etti:

''Altını çizerek söylüyorum; kişilerin şu ya da bu şekilde moral ya da manevi yönden yıpranması her an telafi edilebilir. Ama kurumlara dikkat edelim. Kurumların temsilcileri, sorumluluk duygusu ve bilinciyle hareket etsinler. Türkiye'de yargının egemen olduğu, hukuk devletinin egemen olduğu ve herkesin yargıya güvendiği bir Türkiye özlüyoruz. O nedenle bizim bir endişemiz yok. O anlamda son derece kendimize güvenimiz var. Yeter ki her şey usul, hukuk içerisinde ve yargı çerçevesinde yapılsın. Yargı bağımsızlığını her yerde savunuyoruz. Bu bize veya çok yakınımıza dokunursa bunun aksini düşünmüyoruz. Bizim güvendiğimiz, inandığımız ve kendisinden beklediğimiz duyarlılık ve sorumlulukla hareket etsin. Onun dışında herhangi bir beklentimiz söz konusu olamaz.''

SORULAR

YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun, ''Tutuklamaların darbe dönemini çağrıştırdığı'' şeklindeki benzetmesinin sorulması üzerine Özok, ''O arkadaşımızın değerlendirmesidir'' dedi.

Hala soğukkanlılığını koruduğunu, hala Türkiye'de hukukun egemen olacağına inandığını dile getiren TBB Başkanı Özok, şunları söyledi:

''Hala sorumlu ve duyarlı yargıç ve savcıların olduğuna inanıyorum ve bunun bir biçimde yargı yoluyla çözüleceğine inanıyorum. Hala güvenimi, inancımı, bu konudaki iyimserliğimi yitirmemeye çalışıyorum. Bana zaman zaman soruyorlar 'Bu dalgaların sonu nereye varacak?' diye. Biliyorsunuz, Sayın Başbakan bu konuda Başsavcılığa soyundu, savcılığa soyundu. Daha detaylı, daha ayrıntılı bilgiyi o bilir. Yani işin içinde siyasal iktidarın da bir bulaşıklığı varsa ona, o cevap verecektir. Ama biz yargıyı bütün engellerden, bütün müdahalelerden her zaman olduğu gibi korumaya çalışıyoruz. Yargıya güveniyoruz. Bu konuda ben seçeceğim her kelimeye yargıyı yıpratmamak için dikkat ediyorum. Çünkü bizim üstümüze gelen yargının, savcının talimatıyla kolluk güçleri, güvenlik güçleri. Bu konuda gerçekten herkesi soğukkanlı olmaya davet ediyorum, bekleyeceğiz.''

Davanın devam ettiğini, yeni tahkikatların da yapıldığını belirten Özok, ''Doğrusu tabi ki hoş değil, eleştirilecek çok yanı var. Ama biliyorsunuz biz sorumluluk duygusu taşıyan insanlarız. Anayasa'nın hükmü açık, ceza yasasının hükmü açık. Biz inanıyoruz ki o işi yapan insanlar en az bizim kadar sorumluluk duygusu taşısınlar. Bekleyeceğiz'' dedi.

Sorular üzerine Özok, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, CMK ile ilgili maddelerin, masumiyet karinesinin çok açık olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

''İnsanları böyle herkesin önünde ayan beyan ortaya koyuyorsanız bunun bir gereği olsun. Bunun arkasında durun, gerçek nedeni olsun. Kaldı ki bu yapılan olay, yargıyla ilgili olan birisi. Başka bir insan olsa çok daha farklı konuşuruz. Yargının bir birimi, tarafı olarak her şey usul içinde yapılsın istiyoruz. Biz bu işin peşini bırakmayacağız, yargıyı halkımız, ulusumuz adına ve hukuk devleti adına takip edeceğiz. Hiç kimseye karşı bir ön yargımız çekincemiz yok. Ayrıntılı detayı yetkili kişilere soracaksınız.''

''GÖZALTI YOK''

Özdemir Özok, Kanadoğlu'nun evinden ayrılırken yaptığı açıklamada da Kanadoğlu'nun moralinin gayet iyi olduğunu belirtti. Evde, belgeler ve bilgiler konusunda araştırma yapıldığını söyleyen Özok, ''Şu anda anladığım kadarıyla bir gözaltı filan da yok, son derece iyi. Ben 'Geçmiş olsun' dedim ve kendi işime gidiyorum. Sadece bir takım belgelere bakıp araştıracaklar kendisini alıp götürme gibi bir şey olmadığı konusunda bilgi aldım'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Gözaltı olmayacağı sizin izleniminiz mi, yoksa Kanadoğlu'nun kendisi mi söyledi?'' sorusu üzerine Özok, ''Hayır izlenimimiz değil, kendine sorduk 'Bir şey var mı?' diye. 'Hayır sadece evraklara bakacaklar' dedi'' diye konuştu.

Sorular üzerine Özok, Kanadoğlu'nun evinde, savcının yanı sıra, biri kadın sivil polislerin arama yaptığını, evde Kanadoğlu'nun eşi ve yakın dostları ile Eminağaoğlu'nun bulunduğunu anlattı.

''İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinin düzenlediği evrakı gördünüz mü?'' sorusuna karşılık Özok, ''Hayır'' dedi.

KOMŞULAR TÜRK BAYRAĞI ASTI

Kanadoğlu'nun evinde arama yapılırken, komşularının evlerinin pencerelerine Türk bayrakları astıkları görüldü. Bazı vatandaşlar da Kanadoğlu'nun evinin önünde ellerinde Türk bayraklarıyla toplandılar.

Bu arada, ''Ne oluyor bu Türkiye'ye'' diye bağıran bir yaşlı kadın ile genç bir kız ''Türkiye laiktir laik kalacak'' şeklinde slogan attı.

Öte yandan, Türkiye Gençlik Birliği üyesi bir grup, Kanadoğlu'nun evinin önünde protesto içerikli sloganlar attı. Birlik Başkanı Osman Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, AK Parti iktidarının Ergenekon kapsamında yeni bir ''tertip'' düzenlediğini savunarak, ''Bu tertip sindirme operasyonudur'' dedi.

Yılmaz, bu operasyonla Türkiye'nin bağımsızlığının tamamen baskı altına alındığını öne sürdü.


HABER 7