Yılbaşında POS cihazlarında, TL'ye geçiş uygulamalarının yüklenmesi nedeniyle, kısa süreli kesintiler yaşanabilecek. Türkiye Bankalar Birliği müşterileri uyardı.

Türkiye Bankalar Birliğinden (TBB) yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulunun, 4 Nisan 2007 tarih ve 2007/11963 sayılı ''Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruşta Yer Alan Yeni İbarelerinin Kaldırılmasına ve Uygulama Esaslarına İlişkin Kararı''na göre, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin para birimi olan Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruşta yer alan ''Yeni'' ibarelerinin, 1 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe girmek üzere kaldırıldığı hatırlatıldı.

2007 yılı son çeyreğinde başlatılan çalışmaların Merkez Bankası ile Bankalar Birliği ve üyeleri koordinasyonunda yürütüldüğü dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 8 Mayıs 2007 tarihli açıklamasına göre, Türk lirası banknotlar, 1 Ocak 2009 tarihinde dolaşıma çıkacak, 2009 yılı boyunca TL ve YTL banknotlar birlikte tedavülde olacaktır. Halen dolaşımda bulunan Yeni Türk lirası banknotlar, 1 Ocak 2010 tarihinde dolaşımdan kaldırılacaktır.

2009 yılı boyunca banka gişelerinden yapılacak tüm ödeme ve tahsilatlarda hem TL hem de YTL banknotlar birlikte kullanılabilecektir.

YTL geçişinden farklı olarak para biriminde ve yeni değer ölçüsünde değişiklik söz konusu olmayacaktır.

TL için Uluslararası ISO kodu alfabetik değeri olan ''TRY'' ve nümerik değeri ''949-2'' muhafaza edilecektir.

Yılbaşında internet bankacılığı hizmetleri kesintisiz devam edecek, POS cihazlarında, TL'ye geçiş uygulamalarının yüklenmesi nedeniyle, 1-2 dakikalık kısa süreli kesintiler yaşanabilecektir. ATM'lerde bazı bankalarda TL'ye geçiş uygulamasının yüklenmesi nedeniyle, değişik merkezlerde, 5-30 dakikalık kısa süreli kesintiler olabilecektir. Bu kesintiler dışında ATM'lerden her zaman para çekilebilecektir.

TL banknotların ATM'lerde kullanılması için ATM'lerde uyum çalışması yapılması gerekmektedir. ATM'ler gerekli uyum çalışmaları yapılıncaya kadar YTL, uyum çalışması yapıldıktan sonra TL verecektir. Uyum çalışmalarının 2-3 ay içerisinde ATM'lerin tamamında bitirilmesi hedeflenmektedir.''

Haber7