1964 devrimi sonrası ülke yönetimine savaş açan gerilla hareketinde yer alan, bu nedenle üç yıl cezaevinde de yatan ve işkence gören 62 yaşındaki Rousseff, “Sizleri akraba olarak görüyoruz, çünkü yeni bir milletiz ve damarlarımızda Türk kanı da dolaşıyor” dedi. Rousseff, annesinin ölümü nedeniyle Başbakan Tayyip Erdoğan’a da başsağlığı diledi. Rousseff’in bugün İstanbul için planlanan Erdoğan ile görüşmesi de iptal edildi.

2014 Brezilya daveti

Rousseff, dün kendisini Köşk’e gelişinde törenle karşılayan Gül ile ortak basın toplantısında, bu akrabalığın ikili ilişkilerin gelişmesine yardımcı olacağını belirtirken, iki ülkenin bir çok alanda işbirliği ve ortaklık yapabileceğini söyledi. Futbolun da iki ülkeyi yakınlaştırdığına dikkat çeken Rousseff, 2014’te ülkesinde oynanacak Dünya Kupası’nda Türkiye’yi de görmek istediğini söyledi. İslam İşbirliği Örgütü’nde gözlemci statüsü elde etmek için yaptığı başvuruda kendilerini destekleyen Türkiye’nin 2015-2016 dönemine yönelik BM Güvenlik Konseyi geçici üye adaylığına desteğini de şimdiden ilan eden Rousseff, İsrail-Filistin sorununun çözümünün de Filistin’in tanınması olduğunu bildirdi.

İstanbul’u gezecek

Gül de Brezilya’nın Türkiye’deki en büyük lobisini Türkiye’de top koşturan futbolcuların oluşturduğunu belirtirken, bu futbolcuların Brezilya sevgisini de yaygınlaştırdığını söyledi. İki lider, “Türkiye-Brezilya: Dinamik bir Ortaklık için Stratejik Perspektif” başlıklı bir ortak bildiri yayımlarken, iki ülke arasında yüksek öğretimde işbirliği, hükümlülerin nakli ve karşılıklı adli yardım anlaşmaları da imzalandı. Bulgaristan göçmeni olan ve Türkiye ziyareti öncesinde Bulgaristan’da dedesinin köyünü ziyaret eden Roussef, bugün de İstanbul’un turistik mekanlarını gezecek.