AKP"ye yakınlığıyla bilinen Metropoll şirketinin geçen sene ağustosta yaptığı araştırmada hayattan memnuniyet oranı yüzde 70"ti. Yüzde 58.2"lik bir kesim Türkiye"nin iyiye gitmediğini düşünüyor.

AKP"ye yakınlığıyla bilinen Metropoll araştırma şirketinin anketine göre, halkın yarıya yakını hayatından memnun değil. Şirketin geçen yıl yaptığı araştırmada bu oranın yüzde 70 olması, AKP"den memnuniyetin azaldığını gösteriyor. Araştırmaya göre halkın büyük bir kesimi Anayasa Mahkemesi"nin kararının ardından AKP"nin politikalarını değiştirmesini istiyor. Halkın en çok güvendiği kurum ise yine ordu.

Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Şirketi"nin ağustos ayına ait Türkiye"de siyasal durum araştırması, Türk halkının AKP"ye yönelik kapatılma davası, Ergenekon davası ve AKP"ye bakışı hakkında görüşlerini ortaya koydu.

AKP ne yapmalı?

Araştırmaya göre halkın yüzde 48.4"ü hayatından memnun değil, yüzde 32.2"si ise memnun. Şirketin geçen sene ağustosta yaptığı araştırmada hayattan memnuniyet oranı yüzde 70"ti. Yüzde 58.2"lik bir kesim Türkiye"nin iyiye gitmediğini düşünüyor. İyiye gittiğini düşünenler ise sadece yüzde 37.2. Katılımcıların yüzde 54.3"ü “Ergenekon davası siyasi mi hukuki mi?” sorusuna “Siyasi” yanıtını veriyor. Halkın yüzde 58.9"u Ergenekon iddiananmesini tatminkâr bulmazken, tatmin edici olduğuna inananlar ise yüzde 22"lerde kalıyor. Halkın yüzde 48.8"i bu davadan etkili bir sonuç çıkmayacağı, yüzde 53"ü de davanın zanlılarının üzerine gidilmeyeceği düşüncesinde. Yaklaşık yarısı da davanın Türkiye"nin dış imajını bozduğu fikrinde.Halkın yüzde 69"u Anayasa Mahkemesi"nin AKP kararını olumlu karşılıyor.

"Politikalar değişmeli"

Anketteki “Dava sonucunda Anayasa Mahkemesi"ne duyulan güvenin arttı mı azaldı mı” sorusuna verilen yanıtlara göre de güven yüzde 34.7 oranıyla arttı, yüzde 18.1 oranıyla da azaldı. Halkın büyük bir kesimi (yüzde 73.4) AKP"nin eski politikalarını değiştirmesi gerektiğini belirtiyor. Hatta AKP"li seçmenlerin yüzde 58.6"sı da bu düşüncede. Halkın yüzde 26.8"i verilen cezanın partiyi tedirgin edeceği ve rahat politika üretemeyeceğini düşüyor. Bunun tam tersi düşüncede olanların oranı ise yüzde 68.3. “AKP bu davadan kazançlı çıktı mı” sorusuna ise yüzde 50.4 oranıyla “Evet” yanıtı veriliyor. AKP"nin aslında zararlı çıktığını ve oylarını azalttığını düşünenlerin oranı da yüzde 32.7. Anketin kurum ve liderlere güven başlıklı kısmında ise halkın en çok güvendiği kurum yine ordu olarak gerçekleşiyor. (Cumhuriyet)