AKP il başkanlarının yaklaşık üçte biri 29 Mart 2009"da yapılacak yerel seçimler için istifa etti.

Milliyet gazetesinin yaptığı teşkilat araştırmasında, il başkanlarının belediye başkanlığına yönelişleri ortaya çıktı.

81 ilin 26"sında AKP il başkanları belediye başkan aday adaylığı için 1 Aralık"ta istifa etti. Ayrıca, birçok il yönetiminden de belediye meclis üyeliği için istifalar oldu.

Şanlıurfa AKP İl Başkanlığı"nı iki yıldır sürdüren Mehmet Ekinci, 4 yıldır partide çalıştığını belirterek, “Bunca yıldır Şanlıurfa"da parti içindeki çalışmalarımdan sonra Başbakan"a artık Şanlıurfa"ya hizmet etmek istediğimi anlattım. O da bunu uygun gördü ve aday adayı oldum” diye konuştu.

Malatya İl Başkanı Ahmet Çakır, “Demokratik bir süreç ve yarışa talibiz” dedi. Giresun İl Başkanı Ayhan Akten, teşkilat ve parti büyükleri ile yaptığı istişare sonunda belediye başkanlığı aday adaylığı için istifa ettiğini ifade etti. Kahramanmaraş İl Başkanı Atıf Şirikçi, amacının, Kahramanmaraş"a hizmet olduğunu belirterek, “Demokratik bir yarış olacağına inanıyorum” dedi. Ordu İl Başkanı Fatihhan Ünal, “4.5 yıl bu görevi onurla taşıdım. 19 ilçe arasında mekik dokudum. Bu başarıyı yerel seçimlerde de tekrarlamak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Afyonkarahisar İl Başkanı Burhanettin Çoban, “Belediyecilik konularında değişimi ve yenileşmeyi sağlayacağıma inanıyorum” dedi.

Osmaniye İl Başkanı Ali Binboğa da “Hizmetlerimizi belediye başkanı olarak sürdürmek istiyorum” diye konuştu.