AKP İl Başkanı Muhammet Balta, “Biz seçimlerden önce, meclise başörtüsüz girileceği yönünde karar aldık. Bunu da kendisine bildirdik” dedi. İl Başkanı Balta'nın sözlerine tepki gösteren AKP Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur ise, “Belediye Başkanı"nı ilgilendiren bir konuya İl Başkanı karışamaz. Bizim Türkiye genelinde 130 türbanlı meclis üyemiz var. İl Başkanı maksadını aştı, hemen özür dilemeli” diye konuştu.
29 Mart Yerel seçimlerinde AKP"den Trabzon Belediye Meclis üyeliğine seçilen türbanlı Avukat Saadet Çoban, partisinde kriz yarattı. Belediye Meclisi"nin Nisan ayında yapılan ilk toplantısına türbanını çıkararak giren ve katip üye seçilen Çoban, daha sonra gazetecilere bir açıklama yaparak, Mayıs ayında yapılacak ikinci toplantıya türbanıyla girmek istediğini söyledi. Çoban, “Başörtümü isteyerek çıkarmadım. Başörtülüyken kendimi daha rahat hissediyorum. Bunu yaparken de kimseye meydan okumuyorum. Avukatlık mesleğimi yaparken türbanımı çıkartıyorum. Buraya seçilmeden önce türbanlı olarak meclise girebileceğimi düşünüyordum. Ama meclisten önce bana türbanı çıkarmam söylendi. Ben de çıkardım. İnşallah Mayıs ayındaki oturumda türbanlı bir şekilde meclisteki yerimi alırım” dedi.

İL BAŞKANI:TÜRBANLA GİRİLMEYECEK

Çoban"ın bu açıklamalarına AKP İl Başkanı Muhammet Balta sert bir karşılık verdi. Balta, yerel gazetelerde yer alan açıklmasında, il yönetimi olarak seçimlerden önce "Belediye Meclisi"ne türbanla girilmeyecek" diye karar aldıklarını ve bu durumu adaylara bildirdiklerini belirterek şunları söyledi:
“Sayın Çoban"ı adaylık sürecinde de, meclise girmeden önce de bilgilendirmiştik. Farklı istekler olabilir. Ama biz bu konuda bir karar aldık ve onu uyguluyoruz. Seçilmiş bir meclis üyesi türbanıyla meclise giremediği gibi, milletvekili de türbanıyla meclise giremiyor. Bu konuda yerel ve genel fark etmez. Biz özgürlüklerin artmasından yanayız. Demokratik özgürlüklerin artması için mücadele eden bir partinin mensuplarıyız. Başka yerde sorun olmayabilir. Trabzon"daki uygulamamız böyle oldu. Biz arkadaşlarımızla görüştük. Farklı istekler olabilir. Ama biz bu konuda bir karar aldık ve onu uyguluyoruz. Farklı tartışmalar çıkmaması için buna izin vermedik. Kamuoyunu bu tür tartışmalarla meşgul etmek doğru değildir. Bundan sonra da bu şekilde olacaktır.”

AKP'Lİ VEKİLDEN İL BAŞKANINA TEPKİ

AKP İl Başkanı Muhammet Balta"nın bu açıklamalarına en sert tepki ise AKP Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur"dan geldi. Cumur, Balta"nın bu sözleri nedeniyle özür dilemesi gerektiğini kaydederek, “Belediye meclisine seçilen bir kişi hakkında il yönetiminin bir karar alması veya il başkanının yorumda bulunmasını doğru bulmuyorum. Bu konuda tavır belirlemesi gereken biri varsa o da belediye başkanıdır. Böylesi bir açıklama belediye başkanına karşı da bir haksızlıktır” dedi. Cumur şöyle konuştu:
“Bizim Türkiye genelinde 130 tane türbanlı belediye meclis üyemiz var. Bunlar başörtüleriyle meclise girebiliyorlar. Geçen dönem Akçaabat"ta Hatice Hanım türbanıyla hizmet verdi. İl başkanı ya cümlesini tam tamamlayamadı, ya da maksadını aşan bir açıklama yaptı. Öyle bir değerlendirme bizim partimizde olmaz. Bizim partimiz hak ve özgürlükleri ön plana çıkartan bir partidir. Demokratikleşme yolunda hızla ilerleyen, bu mücadelenin içinden gelen bir partiyiz. İnsanların bireysel haklarını kendilerine verelim. İnsanların kılık kıyafetine takılmayalım. Orada il başkanı maksadını aştı. Kendisi kamuoyundan özür dilemeli.”

DHA