ANAYASA Mahkemesi'nin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın açtığı davada AKP'yi kapatabileceği ihtimalinin ağır bastığını gören Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, `yedek parti' için harekete geçtiği ileri sürüldü. Erdoğan'ın hafta sonu Güçlü Türkiye Partisi (GTP) Genel Başkanı Tunra Bekleviç ile Edirne'de bu amaçla görüştüğü belirtildi.

Erdoğan, cumartesi günü AKP Edirne İl Gençlik Kolları kongresine katıldı. GTP Genel Başkanı Tunra Bekleviç de AKP'lilerden aldığı davetle Edirne'ye geldi. 22 Temmuz 2007 seçimlerine katılma hakkı eden ancak bu hakkını kullanmayan GTP'nin Edirneli olan ve seçimde bu ilden bağımsız milletvekili adaylığını koyan Tuna Bekleviç, Erdoğan'la randevu yeri olan Edirne Valiliği'ne gitti. Kongre sonrası ilin sorunları hakkında brifing alacağı ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüşeceği belirtilen Erdoğan da Edirne Valiliği'ne geldi.

VALİLİKTE BULUŞMA

AKP'lilerin, Erdoğan'la görüşme randevusu verdiği Tuna Bekleviç binaya gazetecilerin beklediği protokol kapısı yerine, vatandaşların kullandığı kapıdan Edirne Valiliği'ne giriş yaptı. Bir üst kata çıkan Bekleviç, doğruca valilik makamının bulunduğu kata alındı.

Başbakan Erdoğan ile Tuna Bekleviç, burada bir süre görüştü. Görüşmede, daha önce AKP'ye katılma eğiliminde olan GTP'nin durumu ve AKP'nin kapatılma davasının olası sonuçları ele alındı.

Erdoğan- Bekleviç görüşmesi uzayınca, kapıda bekleyen Edirne Belediye Başkan Vekili Namık Kemal Döneleken, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ümit Mıhlayanlar, Esnaf Odaları Birlik Başkanı Emin İnağ, Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı içeri alınmadı. Bazı sivil toplum örgütü temsilcileri de Başbakan Erdoğan'la görüşemediklerini söyleyerek valilikten ayrılırken, Bekleviç ile görüşmesini tamamlayan Erdoğan, bazı sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüştü.

BİRLİKTE UÇTULAR

Başbakan Erdoğan ile GTP Genel Başkanı Tuna Bekleviç, Edirne'den İstanbul'a helikopterle birlikte yolculuk yaptı.

Edirne Valiliği'ndeki buluşmadan sonra Tuna Bekleviç, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'nın makam otomobiliyle helikopterin bulunduğu Şükrapaşa Stadı'na gitti. Başbakan Erdoğan da valilikte görüşmeleri tamamladıktan sonra makam otomobiliyle Şükrüpaşa Stadı'na geldi. Erdoğan ve Bekleviç, buradan aynı helikopterle İstanbul'a giderken yol boyu durum değerlendirmesi yaptı.

BEKLEVİÇ, DOĞRULADI

GTP Genel Başkanı Tuna Bekleviç, konuya ilişkin DHA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Başbakan Erdoğan ile Edirne'de buluştuğunu ve sonra da İstanbul'a birlikte gittiklerini doğruladı.

AKP'nin kapatılması halinde GTP'nin yedek parti olarak bekletilip betletilmeyeceği konusunda yorum yapmak istemeyen Tuna Bekleviç, "Ülkede yaşanan son siyasi gelişmeleri değerlendirdik. Partiyi kapatıp, AKP'ye katılmamız söz konusuydu. Ama bundan vazgeçtik" demekle yetindi.

AKP DAVASININ SONUCU BEKLENECEK

GTP Genel Başkanı Tuna Bekleviç, bir süre önce AKP'nin üst düzey yöneticileri ile görüşmüş ve partiyi kapatarak katılma yönünde fikir alışverişinde bulunmuştu.

Son gelişmelerden sonra Erdoğan'ın, Tuna Bekleviç'ten, GTP'yi kapatmamalarını istediği ileri sürüldü. AKP'lilerin, Anayasa Mahkemesi'ndeki dava sonucunda partilerinin kapatılması ihtimaline karşı GTP'nin `yedek parti' olacağını söyledikleri belirtildi.

Refah Partisi'ne karşı Anayasa Mahkemesi'nde açılan kapatma davası görüşülürken Necmettin Erbakan tarafından İsmail Alptekin'e `yedek parti' olarak Fazilet Partisi kurdurulmuştu.
Vatan