Ağacın kesilmesinin ardından parti amblemi tamamen ortaya çıkınca eleştirilerin hedefi olan AKP İlçe Başkanı ağacı kendisinin kestirmediğini, belediyeye sorulmasını istedi. Belediye yetkilileri ise bu ağacın üstünde böceklenme belirlediklerini, bu nedenle kestiklerini iddia etti. Yaklaşık 25 metre boyundaki çınar ağacının, gece vakti kesilmesi ise ilçede tartışma konusu oldu.

Has Parti Kartepe ilçe yöneticilerinin, çınar kesilmeden önce ve sonra çekilen fotoğrafları basın mensuplarına dağıtması ile tartışma büyüdü. İlçe yöneticileri, ağacı da AKP İlçe Başkanı Hasan Kandaz’ın kestirdiğini ileri sürdü.

Kocaeli Bölgesi’nin simgelerinden biri olan ve İzmit kent merkezindekilerin bir dalının bile kesilmesi yasak olmasına rağmen, burada ağacın yarısının kesilmesi tüm Kocaeli’de tepkilere yola çarken, AKP Kartepe İlçe Başkanı Hasan Kandaz ağacı kendisinin kestirmediğini ileri sürdü. Kandaz, "Ben belediyenin park bahçeler müdürü değilim. Onlar kesmiş. Gidin belediyeye sorun. Benim ağaç kesimiyle bir ilgim yok" dedi.

Sadece bu ağacın üzerinde böceklenme olmuş
Kartepe Belediyesi Basın Bürosu yetkilileri ise, D-100 Karayolu boyunca birçok ağaç bulunduğunu, ancak sadece bu ağacın üst kısmında böceklenme görüldüğü için kestirildiğini ileri sürdü. Ancak vatandaşlar, 16 Haziran’da çekilen fotoğrafta çınar ağacının üst kısmının gayet sağlıklı göründüğünü belirterek, böyle bir gerekçenin kabul edilemeyeceğini söyledi.