AKP"nin Adana mitinginde alanı süslemek için kullanılan balonlar PTT Adana Başmüdürlüğü"nde şişirildi. İplere dizilen balonlar AKP"li Seyhan Belediyesi"ne ait resmi plakalı bir araçla meydana asıldı



1- Miting için "resmi" destek

AKP"nin Adana"da yapacağı miting alanını süsleyecek balonlar, PTT binasında şişirildikten sonra binanın bahçesinde iplere bağlandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın Adana"da yapacağı miting öncesi, miting alanını süslemek için hummalı bir çalışma başlatıldı.

"Doğum gününe hazırlık"
Uğur Mumcu Meydanı"ndaki miting öncesi, meydanın hemen yakınındaki PTT Adana Başmüdürlüğü binasından alanı süslemek için kullanılacak AKP"nin yazılı, turuncu-beyaz renkli balonları çıkarıldı. Bina içinde şişirildiği belirlenen balonların, içeride bir makine tarafından mı, yoksa görevliler tarafından mı şişirildiği anlaşılamadı.
Balonlar daha sonra PTT Adana Başmüdürlüğü"nün bahçesinde, aynı yerde görev yapan özel güvenlik görevlilerinin nezaretinde 24-25 yaşlarındaki bir grup genç tarafından iplere bağlanarak miting için hazırlandı. Çekim yapıldığını fark eden gruptan bir kişi, DHA muhabirinin “Kolay gelsin, ne yapıyorsunuz?” sorusuna “Doğum günü partisi var, ona hazırlık yapıyoruz” dedi.
Aynı genç, daha sonra “Genel merkezin doğum günü var, ona hazırlanıyoruz” diye konuştu. Son olarak da sözlerini şu şekilde değiştirdi: “Genel müdürün kızının doğum günü var, ona hazırlanıyoruz. Burayı çekmeyin. Miting alanını çekin” dedi. Hazırlanan balonlar daha sonra, AKP"nin başkanlığını yürüttüğü Seyhan Belediyesi"ne ait resmi plakalı bir araçla meydana asıldı.

2- Seçim yasağına aldıran yok 
Partilerin tanıtım çalışmaları ile ilgili yasak yarın itibarıyla kalkacak olmasına rağmen, İstanbul"un sokakları bayrak, flama ve afişten geçilmiyor. CHP ve DYP "kirliliği AKP başlattı" derken, AKP, "ilçeler merkezi dinlemiyor" savunması yapıyor    


Yüksek Seçim Kurulu"nun (YSK), siyasi partilerin tanıtım çalışmalarını ancak 9 Mart Pazartesi gününden itibaren 20 gün süreyle yapabileceğini karara bağlamasına rağmen, İstanbul yasakları dinlemeyen adaylar yüzünden “seçim çöplüğü”ne döndü.
Üsküdar, Eminönü gibi kalabalık ilçelerin meydanlarına asılan yüzlerce bayrak ve flama yüzünden neredeyse gökyüzünü görmek imkânsız hale gelirken, yasak olmasına rağmen duvarlar, caddeler afiş ve ilandan geçilmiyor.  Siyasi partiler ise, oluşan kirliliğin sorumluluğunu birbirine atıyor.

YSK:  Ceza kesilmiyor
YSK"ya bağlı İstanbul İl Seçim Kurulu Başkanlığı yetkilileri, konuyla ilgili sorumuz üzerine, “Yasaklar, YSK"nın kararlarıyla belli. Pazartesiye kadar bayrak, flama, duvarlara afiş, parti bayrağı asmak ve yapıştırmak yasak. Ancak dinleyen yok. Ne yazık ki, yasak uygulanmıyor. Kimse dinlemiyor, mülki idare ceza kesmiyor” dedi. 

AKP: İlçeler  dinlemiyor
İstanbul"daki seçim çalışmasını yürüten AKP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Hulusi Şentürk, genel seçimlerde YSK"nın propaganda yasaklarını uygulamanın daha kolay olmasına rağmen, yerel seçimlerde kendi tanıtım faaliyetlerini yürüten adayların merkezden gelen uyarıları dinlemediğini söyledi.
Şentürk, “Ne derseniz deyin dinlemiyorlar, genel seçimlerde değil ama yerel seçimlerde böyle oluyor. Çünkü adaylar geç kaldıklarını düşünerek kendi kafalarına göre iş yapıyorlar.  Biz "İrtibat büroları dışında bir şey yapmayın" diye uyarı gönderdik, hatta bayrak göndermedik. Ama ilçeler bizden alamadıkları ve ucuz olduğu için kendi bayraklarını bastırıp astı” dedi.

"AKP başlattı" iddiası
CHP"nin seçim işlerinden sorumlu İstanbul İl Başkan Yardımcısı Koray Yücel ise, “AKP yasağı dinlemedi, son bir hafta içerisinde İstanbul"un her yerine bayrak, afiş astılar. Beklesek bu kez seçmen "Geri kalıyorsunuz, çalışmıyorsunuz" diyor. Bu durumda çalışmalara erken başlamaya mecburuz” dedi.
Bayrak ve afişlerin Ankara"dan geldiğini anlatan Yücel, “Belli alan ve meydanlarda göz gözü görmüyor. Görüntüden hiç hoşnut değilim ama yapacak bir şey yok. Çok üzgünüm ama bu görüntülerin oluşmasına AKP neden oldu, işi tetikledi” dedi.
DYP İstanbul İl Başkanı Remzi Şen de, AKP"yi suçlayarak, “Sonuçta seçim yasaklarına herkesin uyması gerekir. Biz de yasalara saygılı bir parti olmamızdan dolayı bu yasalara uyduk. Ancak diğer siyasi partilerin, özellikle iktidar partisinin buna hiç de uymadığını ne yazık ki gördük.
Aynı zamanda bununla ilgili herhangi bir işlem yapılmadığını da gözlemledik. Bu seçimin her açıdan demokratik ve eşit şartlarda bir seçim yarışı olduğunu söyleyebilmek mümkün değil” dedi.

3- Toplu nikâhta gövde gösterisi
Diyarbakır"da düzenlenen resmi nikâh töreninde çiftlere beyaz eşya, mobilya dağıtıldı. Salonun kapısına dizilen ve eşyaları taşıyan kamyonetlerin önünde AKP seçim otobüsünün yer alması dikkat çekti



Diyarbakır"da şubesi bulunmayan Uluslararası Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İSRA) tarafından 20 çifte yapılan resmi nikâh töreni AKP"lilerin gövde gösterisine dönüştü. Milletvekilleri ve belediye başkan adaylarıyla Vali Hüseyin Avni Mutlu"nun katıldığı törende, dernek çiftlere beyaz eşya dağıttı.
İSRA"nın bir düğün salonunda düzenlediği törene AKP Diyarbakır milletvekilleri Abdurrahman Kurt, Ali İhsan Merdanoğlu ile AKP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Kutbettin Arzu ve parti yöneticileri katıldı. Her birinde çiftlere verilecek buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, halı, çekyat bulunan kamyonetler düğün salonunun kapısının önüne dizildi.  Kamyonetlerin en önünde ise AKP seçim otobüslerinin bulunması dikkat çekti. Türkiye"de 450 üyesi bulunan İSRA Derneği Genel Başkanı İsmail Hakkı Turuncu, derneklerinin 2004 yılında kurulduğunu ve dünyanın birçok yerindeki ihtiyaç sahiplerine çeşitli yardımlarda bulunduğunu söyledi. Turuncu, “Bu bölgede de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Daha önce Diyarbakır"da 30 çifte resmi nikâh töreni düzenlemiştik. Diyarbakır"da şubemiz bulunmuyor, ancak buradaki arkadaşlarımız tarafından bize yapılan başvurular üzerine 20 çiftin resmi nikâh törenini daha düzenledik.
Fakir olan bu çiftlerimizin ev ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Çiftlere beyaz eşya ve mobilya hediye ediyoruz. Bunların parasını ise biz ödüyoruz” dedi.