Bülent SARIOĞLU / ANKARA

Hakim ve savcı alımıyla ilgili tartışmalı yasayı hızla Meclis"ten çıkaran iktidar, 99 idari hakim adayı hakkında Danıştay"ın verdiği kararı devreden çıkaran düzenleme için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"den "jet onay" bekliyor.

Boş bulunan 4 bin 62 hakim-savcı kadrosuna atamanın, avukatlık kaynağı da kullanılarak yüzde 30 oranında mülakat ağırlıklı bir sınavla yapılmasını düzenleyen yasa, cumartesi günü Çankaya Köşkü"ne sunuldu. AKP yönetimi, idari hakimlik sınavıyla ilgili hükümleri nedeniyle, yasanın en geç çarşamba günü Resmi Gazete"de yayımlanmasını istiyor.

ADAYLARA ÇİFTE HAK Yasaya eklenen bir madde, Adalet Bakanlığı"nca geçen yıl alınan 99 idari hakim adayının iptal edilen sınavını geçerli hale getiriyor. Danıştay, bu sınavla ilgili 5 Kasım"da verilen yürütmeyi durdurma kararının 30 gün içinde uygulanmasına hükmetmişti. Yeni yasa ise mülakatla ataması yapılan 99 hakim adayının haklarının saklı kalmasını düzenliyor. Ayrıca, aynı dönemde yazılıyı kazanıp mülakatta başarısız sayılanların da yeniden mülakata girmesine olanak sağlanıyor.

ÖRTÜLÜ AF CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, yasanın örtülü bir af getirdiğini belirterek, "Danıştay"ın kararı bu düzenlemeyle aşılıyor. Yargı kararları by-pass ediliyor. Mülakatta başarısız olanlara yeni hak tanınarak gizli bir af da getiriliyor" dedi.