İNGİLİZ The Independent gazetesi bugün başlayan `Ergenekon Davası'nı `demokrasi sınavı' olarak nitelendirdi. Gazete, "Türkiye'nin son yıllardaki en önemli siyasi davası, ülkenin nihayet, demokratik gelişimine köstek olan karanlık suç şebekelerini ezebileceği umutlarıyla açılıyor" diye yazdı.

Independent gazetesi, Ergenekon Davası ile ilgili 2 bin 455 sayfalık iddianameyi `Da Vinci Şifresi' adlı kitabın yazarı Dan Brown'ın romanlarına benzetirken davanın Türkiye'deki kutuplaşmayı yansıttığını şu cümlelerle aktardı:

"Hükümet yanlısı medyanın büyük bölümüne göre, Türkiye'de son yarım asırdaki her terör eyleminin arkasında Ergenekon var. Birçok laik için ise dava, düşmanlarını etkisizleştirmek için hükümetin destek verdiği bir komplo. Alaycı bir şekilde 27 el bombasıyla darbe yapıldığını duyan var mı diye soruyorlar. Geçmişte, Türkler'in `derin devlet' dediği, 1950'lerden beri faaliyet gösterdiklerine inanılan, asker, polis, siyasetçi hatta belki de CIA ile bağlantıları bulunan paramiliter grupların ortaya çıkarılması için şimdiye kadar solcu laikler çaba harcıyordu. Gazeteci Belma Akçura'ya göre, şimdiki farklılık, tehdit algılamalarındaki radikal değişimden kaynaklanıyor. 70'lerde aşırı sağcı milliyetçiler, kesin sayılabilecek bir şekilde, devlet içindeki unsurlar tarafından iç savaşa benzer bir kargaşa ortamı yaratmak için solculara karşı kullanıldılar. Bunun sonunda 1980'de askeri darbe oldu. Kürt isyanının (PKK terörü kast ediliyor) doruğa ulaştığı 1990'larda aynı kişiler, yüzlerce Kürt hakları savunucusuna suikast düzenleyen ölüm mangalarıyla yine sahneye çıktılar. Bu cinayetlerin hiçbiri aydınlatılamadı. Bugün yargılananlardan bazılarının 10 yıl önceki olaylarda rol oynadığına inanılıyor."

Times gazetesi de davaya ilişkin haberinde `Susurluk soruşturmasına' atıfta bulunarak şunları yazdı:

`Derin devletle' ilgili Susurluk soruşturmasında ilerleme sağlanamadı. Ergenekon davasının da benzer bir şekilde sonuçlanabileceğine dair kaygılar var. Zira darbe girişimi iddiası, ayrı olarak ordu tarafından soruşturulacak. Hükümet karşıtı gruplar ise Başbakan Erdoğan'ın davayı, muhalif figürlere karşı bir cadı avı olarak kullandığına inanıyor. İnsan hakları izleme örgütü Human Rights Watch'un Avrupa ve Orta Asya Direktör Yardımcısı Benjamin Ward, `Bu dava, güvenlik güçlerinin suistimallerden sorumlu tutulabilmesi açısından bir fırsat' derken, emekli Cumhuriyet Savcısı Mete Göktürk, Ergenekon davasının Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılma çabalarının bir sonucu olduğunu söylüyor. Göktürk 'Türkiye yol ayrımında. Dünyayla bütünleşmeye çalışırken derin devlet gibi gerici unsurlardan kurtulması gerektiğinin farkına vardı."

BBC: “AKP İLE ORDU ARASINDAKİ GERİLİMLERİ CANLANDIRABİLİR”-

İngiliz yayın kurumu BBC, “Dava, ülkenin iktidardaki parti ile askerler arasındaki gerilimleri canlandırabilir” derken yargılananların arasında emekli subayların bulunduğunu belirterek, “Ordunun gücü dikkate alındığında sadece birkaç yıl önce böyle bir şey düşünülemezdi” yorumunu yaptı. “Birçok Türk, davayı, Türkiye"nin laik ulusalcı sistemi ile iktidardaki AKP arasındaki mücadelenin son aşaması olarak görüyor” savını dile getiren BBC, hükümeti eleştirenlerin davanın zamanlamasının tesadüf olmadığına inandığını da kaydetti.

-TELEGRAPH: “ON YILI AŞKIN BİR SÜRENİN EN ÖNEMLİ DAVASI”-

The Daily Telegraph da “Türkiye"de, on yılı aşkın bir sürenin en önemli davası” olarak adlandırdığı davaya ilişkin olarak ayrıntılı bilgi verdiği haberinde Türkiye"de ordunun dört defa hükümeti uzaklaştırdığını hatırlattı. Ordunun geçen yıl laikliği korumak amacıyla “Erdoğan hükümetini harekete geçmekle tehdit ettiği” iddiasına yer veren gazete, AKP"nin ise, laikliğe sadık olduğunu söylediğini yazdı.
DHA